ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

La Viena se protestează pentru protecția mediului și a patrimoniului cultural din România, pentru o viață sănătoasă și pentru o societate informată și activă.

Pe 6 septembrie 2013 un grup de cetățeni români rezidenți ai Vienei, împreună cu susținători austrieci, s-au adunat in fața Ambasadei României din Viena, în cadrul unui protest pașnic. În centrul atenției s-a aflat proiectul de minerit cu cianură din Roșia Montana. Adiacent, s-a demonstrat și pentru alte subiecte controversate actuale - împotriva exploatării gazelor de șist, corupției politice, lipsei transparenței în sistemul politic și politizării mass-mediei din România. Acesta a fost doar începutul. De atunci, grupul de voluntari din Viena a dedicat fiecare duminică acestor acțiuni – s-au organizat 2 demonstrații, fiecare a câte 150-200 protestatari, o proiecție de film cu discuții libere și un flashmob.

Duminica aceasta ne bucurăm să ieșim înca odata în stradă, în cadrul celui de-al 3-lea protest vienez. Grupul se va strânge în centrul Vienei la Karlsplatz la orele 16:00.

RMGC depune eforturi de peste paisprezece ani pentru a obține unda verde pentru exploatarea a 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint din Munții Apuseni. Exploatarea implică distrugerea a 4 munți și utilizarea a 12.000 de tone de cianură pe an pentru obținerea metalelor prețioase. Acest fapt a stârnit îngrijorarea comunității locale, a activiștilor pentru protecția mediului și a experților din întreaga lume.

Valul actual de proteste se adresează în special faptului că prin noul proiect de lege, RMGC, o societate aflată în masura de 80% în propietate privată, va avea capacitatea de a expropria localnicii

din zonă, de a eradica obiecte de patrimoniu și împiedica orice formă de contracarare a proiectului minier prin lege. Critici și experți, precum Academia Româna, ICOMOS sau Institutul Geologic Român, și-au exprimat deja poziția oficială împotriva acestui proiect.

În cadrul acțiunilor din Viena, ne adresăm de fiecare dată și fostului prim-ministru al Austriei, Alfred Gusenbauer, care începand din 2010 este membru al directoratului Gabriel Ressources, companie care deține în prezent 80% din acțiunile RMGC.

“Susținem ferm campania Salvați Roșia Montana a organizației locale Alburnus Maior și dorim să ne exprimam solidaritatea față de toți românii care protestează la ora actuală împotriva noului proiect de lege. Cerem Parlamentului României să voteze împotriva acestei legi ce facilitează expolatarea minieră cu cianuri la Roșia Montana și să respecte drepturile constituționale ale cetățenilor români. Mai departe, cerem implementarea proiectelor de dezvoltare durabilă la Roșia Montana, care să protejeze mediul natural și patrimoniul cultural al zonei”. După cum am amintit, duminică în data de 06 octombrie vom protesta și se pare că un numar mult mai mare ca și data trecută. Protestăm pentru bunurile țării și a neamului, suntem alături de români și România, vrem să ne aparăm sănătatea noastră și a urmașilor noștri, bogăția ei și natura acesteia. Ne dorim o țară europeană modernă, o țară frumoasă și curată care să-și păstreze tot ce are mai de valoare. Nu vom renunța la proteste până când nu se vor rezolva toate cele amintite, în special gazul de șist și Roșia Montana. Vrem să mulțumim tuturor celor ce sunt alături de noi și ne sprijină prin mediatizare, ne-a declarat unul dintre organizatorii protestelor de la Viena.

Reportaj-Viena 04.10.2013

Ioan Godja

E-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Mobil: +43 664 3419 664

Fotografii: Luiza Puiu și Codruța Decebal


rm1

rm2rm3

rm4