ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

Nationalwahl 2013

Alegeri naţionale în AUSTRIA

       Românii din diaspora trăiesc cu intensitate evenimentele culturale şi politice care au loc în ţările în care s-au stabilit. În Austria, ţară în care trăiesc peste 60.000 de români, au avut loc Duminică, 29 septembrie 2013 alegeri parlamentare (Nationalwahl ‘13) eveniment la care numai ca. 64% din cei peste 5.000.000 de alegători, printre care şi mulţi români cu cetăţenie austriacă, sau prezentat la urne.

alegeri1

Parlamentul  Austriei - în faţa clădirii se află statuia zeiţei înţelepciunii, Pallas Athena.


        Conform primelor evaluări (rezultatul final va fi prezentat abia joi, 03 octombrie 2013), alegătorii s-au arătat nemulţumiţi de modul în care coaliţia SPÖ/ÖVP (roşu şi negru) a condus Austria în ultimii 5 ani, aceste două partiede (de guvernământ) pierzând fiecare câte 2,2% din numărul alegătorilor din toamna anului 2008.
        Presa austriacă analizează pe larg rezultatele (unele neprevăzute) obţinute de cele 11 formaţiuni politice înscrise pe listele ce vot, în special succesul obţinut de noul partid al tinerilor “neos” (4,8%) care, la mai puţin de un an de la înfiinţare, a reuşit să ocupe 9 locuri în Parlamentul Austriei, sau noua formaţiune politică FRANK “Team Stronach” (cu 5,8%), care va ocupa 11 locuri în Parlament; pe când Presa internaţională apreciază ca o alunecare spre extrema dreaptă a politicii austriece, deoarece FPÖ (minunea albastră), condus  ani la rând de Jörg Haider (decedat într-un accident dubios, în noaptea de 11 octombrie 2008), a obţinut, de această dată, un success istoric cu 21,4% din totalul voturilor, actualul conducător al partidului, Hans-Christian STRACHE, emiţând chiar pretenţia la scaunul de Cancelar.  

alegeri2


         Preşedinta Parlamentului Austriei, Doamna Barbara PRAMMER s-a arătat mulţumită de rezultatul alegerilor, iar cele 183 de scaune vor fi ocupate în viitoarea legislatură, de următoarele organizaţii politice: SPÖ-53, ÖVP-46, FPÖ- 42, GRÜNE- 22, FRANK- 11 şi NEOS- 9 – cele 12 locuri pierdute de BZÖ, care acum nu a mai obţinut minimum de 4 % din voturi, fiind împărţite între cele 4 formaţiuni politice câştigătoare în alegeri.

alegeri3
         Sub titlul “Pocăr privind noua coaliţie” ziarele austriece încearcă să prevadă realizarea unei coaliţii guvernamentale stabile, de două sau trei partide, care să conducă ţara în următorii 5 ani, soluţie la fel de greu de găsit, ca şi în Germania.
          Preşedintele Austriei, Dr. Heinz FSCHER ar dori să fie reluată şi îmbunătăţită vechea coaliţie pentru ca, până la sfârşitul anului, noul Guvern să poată depune jurământul.


Corespondenţă transmisă de

Mihai ANTHONY                                                                                         Viena, 30.09.2013