ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 2
Cel mai slabCel mai bun 

Jurnal de călătorie

 

PARIS – oraşul îndrăgostiţilor

 

Vizitând pentru prima oară Parisul, în compania soţului meu, m-am simţit plutind pe un covor fermecat printre obiectivele turistice unice, încărcate de istorie, pe malurile Senei, în Parcul Tuileries (unde sute de îndrăgostiţi se plimbau mână-n-mână, frumoşi şi fericiţi), în muzeele impresionante. M-a cuprins o emoţie de nedescris. Îmi împlineam un vis din tinereţe. Eram în PARIS – oraşul îndrăgostiţilor!

paris1

 

PARIS – văzut de la inălţimea de 196 m. a Turnului Montparnasse

 

Ştiam că oraşul Paris (supranumit şi oraşul luminilor), situat pe fluviul Sena, în nordul Franţei, are o populaţie de circa 2 milioane de locuitori, mai exact 2.243.880 (cam cât Bucureştiul, care are circa 2.190.000 de locuitori); că România, ca ţară francofonă, este foarte legată de cultura şi istoria Franţei, dar bucuria de a vizita Parisul, de a păşi pe străzile pe care, altă dată, păşeau mari personalităţi ale istoriei şi culturii universale – Ludovic al XIV-lea, Napoleon Bonaparte, Molière, Voltaire, Honoré de Balzac, Victor Hugo, Georges Bizet, Claude Debussy, Édith Piaf, Charles Aznavour şi mulţi alţii , este de nedescris.

 

Colina Montmartre - cartierul artiştilor, este cel mai înalt punct din Paris (130m). În secolele XIX şi XX, Montmartre a fost cetatea picturii, locul unde se întâlneau artişti celebri precum Pissarro, Toulouse-Lautrec, Théophile Steinlen, Van Gogh, Modigliani, Picasso...

 

Montmartre a constituit unul din locurile cele mai importante ale Comunei din Paris, în 1871. În Piaţa St. Pierre, pe colina Montmartre a fost construită în 1876 Bazilica Sacré Coeur de pe scările căreia se poate vedea întreaga panoramă a oraşului. Coborând de la Sacré Coeur te poţi plimba prin Montmartre, poţi vizita Place Dalida, Muzeul Dali, Muzeul Montmartre, Place du Tertre, Moulain de la Gallete şi, bineînţeles, Piaţa Pigalle cu vestita Moulain Rouge, precu şi Cimitirul Montmartre. În partea de est a oraşului se poate vizita cel mai mare şi cel mai renumit cimitir din Paris: Père-Lachaise.

 

paris2

 

Bazilica Sacré Coeur, de pe colina Montmartre

 

paris3paris4

Moulain Rouge Opera din Paris

 

De fapt, simbolul Parisului este Turnul Eiffel, construit între 1887-1889 în Parcul Câmpul lui Marte, cu o înălţime de 324,8 m, care este vizitat de ca. 6.000.000 de turişti anual.

 

paris5 

 

La Tour Eiffel

 

Dacă pleci de la Turnul Eiffel pe Bulevardul Rapp, traversezi Sena, pe podul l’Alma şi îţi continui plimbarea pa Bulevardul George V, ajungi pe renumitul Bulevard Champs-Elysées care duce de la Place Charles de Gaule, cu Arcul de Triumf, pînă la  Place de la Concorde, cu celebrul Obelisc. Din Place de la Concorde, prin grădinile Tuileries, traversând Place du Carrousel se ajunge la marea Piramidă construită în 1989 în faţa Palatului Luvru.

 

 

paris6

Bulevardul Champs-Elysées

 

Pe Île de la Cité, se găseşte milenara Catedrală Notre-Dame, celebră prin arhitectura gotică originală cu fragmente biblice sculptate, galeria regilor, galeria himerelor şi alte figuri de basm. Istoria Catedralei a fost prezentată lumii de Victor Hugo în cunoscutul său roman din 1831: Cocoşatul de la Notre-Dame.

 

paris7paris8

Catedrala Notre-Dame Piramida din faţa Palatului Luvru

 

Parisul are nenumărate obiecte turistice pe care, în câteva zile de concediu, este imposibil să le vizitezi. Plecând de la Champ de Mars ajungem la Şcoala militară, trecem pe la Domul Invalizilor, care cuprinde monumente numeroase legate de istoria militară a Franţei şi unde este adăpostit Muzeul Armelor, cel mai mare muzeu militar din lume. Tot aici este înmormântat, (în 7 sicrie!) Împăratul Napoleon Bonaparte.

 

paris9

 

Domul Invalizilor

Pentru vizitarea (parţială) a Muzeului Luvru ne-au trebuit mai multe ore, dar am fi avut nevoie de săptămâni întregi pentru a putea admira totalitatea capodoperelor expuse aici, punctul culminant fiind Sala cu tabloul lui Leonardo Da Vinci, Mona Lisa.

 

paris10

 

Mona Lisa, în Muzeul Luvru

 

Mai dorim încă să vizităm: Muzeul Orsay, Musee Rodin, Centrul Georges Pompidou, Musee Cluny, Musee du Montparnasse, Musee Picasso, monumente şi clădiri unice (l’Arc de Triomphe, Sorbona, Pantheonul din Paris, Place des Vosges, Sainte-Chapelle, Conciergerie)...

 

 

paris11

 

Trecând prin Place de la Bastille m-aş fi aşteptat să văd zidurile celebrei fortăreţe Bastilia, construită între 1370 şi 1383, în timpul regelui Carol al V-lea, însă, din păcate, cum ştim cu toţii, în timpul Revoluţiei franceze, mulţimea dezlănţuită a luat cu asalt Bastilia, pe 14 iulie 1789, 40.000 de revoluţionari luând armele şi muniţia depozitate în fortăreaţă, iar pe 16 iulie a început demolarea acesteia, majoritatea pietrelor fiind folosite pentru construcţia unui nou pod peste Sena - „Le Pont de la Concorde”.

 

Paris, oraşul luminii, oraşul îndrăgostiţilor, oraşul visurilor mele !

 

Cel puţin o dată în viaţă trebuie să-l vizitaţi!

 

Corespondeţă transmisă de

 

ORBAN Agnes Viena, 25.09.2013