ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

La Sighişoara – România

Muzeul de Istorie din Sighişoara (Turnul cu ceas) a deschis porţile culturii în 13 septembrie, ora 17.00, pentru Reuniunea Cultural artistică: “Valori culturale perene”, cu participarea unor oameni de cultură din Tg.-Mureş, Reghin, Tarnăveni şi Sighişoara.

Gazda muzeului, dir. dr. Nicolae Teşculă, a primit cu bucurie acest eveniment cultural, vernisajul expoziţiei de pictură modernă “Lumina şi percepţia unei imagini”, cu lucrări realizate în Tabăra de pictură de la Vila Franka/ Sighişoara: “Putem realiza, în buna tradiţie a parteneriatelor pe care Muzeul de Istorie le are cu Direcţia pentru Cultură Mureş, deschiderea spre aportul celor de la Casa de Cultură a Tineretului Reghin şi a membrilor Asociaţiei literare “Creneluri sighişorene”, atât în plan cultural-artistic, cât şi în plan publicistic, noul număr al revistei “Creneluri sighişorene”, care ni se prezintă într-o ţinută de o calitate excepţională, care recomandă revista nu doar pentru bibliotecile publice, ci şi pentru bibliotecile personale”.

Moderatorul acestui eveniment, domnul Nicolae Băciuţ, a imprimat din start o atmosferă interactivă, de adevarată şezătoare cultural artistică şi literară, care s-a întins pe parcursul mai multor ore. Implementarea acestui proiect a beneficiat de sprijinul omului de afaceri Adrian Popa din Sighişoara, făcându-se posibilă mobilizarea într-un foarte scurt timp a mai multor forţe culturale, instituţionale şi personale din judeţ: Direcţia Judeţeană pentru Cultură Mureş, Casa de Cultură a Tineretului “George Enescu” din Reghin, Muzeul de Istorie din Sighişoara, Asociaţia Literară “Creneluri sighişorene”, artişti plastici, scriitori, solişti vocali, actori. Proiectul a fost prefaţat de o tabăra de pictură modernă, găzduit de Vila Franka, cu participarea artiştilor plastici Călin Pop, Veress Zsuzsa, Fabian Margit, Rares Chereches, coordonaţi de Marcel Naste, director al Casei de Cultura a Tineretului din Reghin.

Într-un adevărat maraton plastic, au fost realizate patruzeci de lucrări, o parte dintre ele fiind expuse în Galeria din Turnul cu Ceas, unde vor rămâne până la sfârşitul lunii septembrie. Despre expozitie, despre această frumoasă experienţă artistică, au vorbit Nicolae Băciuţ, Marcel Naste, precum şi fiecare artist în parte. Tensiunea creată de febra artistică l-a determinat pe Călin Pop să spună că se bucură că nu au pierdut vremea, văzând lucrările expuse. Fabian Margit a fost mulţumită de tabăra scurtă dar eficientă, ar fi putut lucra mai mult dacă timpul nefavorabil le-ar fi permis, iar Veres Zsuzsa a lăsat lucrările să vorbească în locul ei. Rareş a mulţumit că a fost invitat în această tabără, mediu în care se simte bine, chiar dacă a venit obosit din altă tabără, şi s-a declarat fericit că a lucrat alături de aceşti colegi deosebiţi.

Marcel Naste a mulţumit domnului Băciuţ pentru că a reuşit să reunească în “pentagonul de la Sighişoara” creatorii de frumos, şi pentru că îi susţine în toate proiectele realizate de ei. Presiunea timpului asupra celor implicaţi în proiect a dus la o mobilizare exemplară, ceea ce a făcut posibile atât editarea nr. 2 a revistei “Creneluri sighişorene”, cât şi a volumului lui Răzvan Ducan “Poporul de prosti versus Eminescu”, ambele prezentate unui public cald, generos în aplauze.

De asemenea Marcel Naste a dat un interviu pentru Radio TV Unirea, s-a adresat ascultătorilor radio pentru emisiunea SUFLET DE ARDEAL, interviu ce poate fi ascultat în emisiunea “Ora exactă a culturii la Sighişoara”postată pe pagina Radio TV Unirea la rubrica Arhiva – lectură.

O parte dintre cei incluşi în revistă au fost prezentaţi de redactorul-şef Gabriella Costescu, într-un periplu liric şi publicistic sighişorean. Din revista “Creneluri sighişorene” a fost remarcată contribuţia domnului Nicolae Codrea, care a vorbit despre pasiunea sa de colectionar de fotografie veche, în special legată de păstrătorii tradiţiei din satul Paloş-Ardeal. Anda Voican, susţinută şi încurajată de soţul Florin, a recitat “A fi poet” cu multa emoţie, iar cu glasul vrăjit, a cântat alături de colegul Traian Comşa, interpretul de muzica folk al cenaclului, melodii din repertoriul unor artişti consacraţi sau pe care Traian le cântă pe versurile ei şi ale altor colegi.

Marcela Rezeanu, cea care ajută foarte mult în lecturarea lucrărilor, a făcut aprecierea că revista “Creneluri sighisorene”, care începe şi se termină cu elogiu adus lui Eminescu, este în consonanţă cu cartea prezenatată de Răzvan Ducan, şi şi-a exprimat mulţumirea că ne aflăm într-un cadru mirific al Muzeului de Istorie. A făcut aprecieri faţă de dedicaţia şi sprijinul Anei Munteanu Drăghici care, aflată în America, ne-a transmis de peste ocean: “Salutăm şi noi confraţii trimişi de muze să înnobileze sufletele însetate de frumos întru adevăr şi lumină. Este de bun augur apariţia publicaţiei “Creneluri sighişorene” în contextul aurei date de artele care-şi dau mâna în strălucirea mărgăritarului transilvan. Viaţă lungă cuvântului, artei dramatice, artei sunetului, formelor, culorilor şi făuritorilor lor! Ca fiice ale medievalei cetăţi sighişorene, suntem cuprinse de emoţia dorului de plaiul natal, dar şi de sentimentul de mândrie ce ni-l conferă vestea că oraşul nostru este gazda “luminii şi percepţiei unei imagini” prin revelaţia artelor.”

Ştefania Pârlea, mica vedetă, poetă şi interpretă, boboc al Liceului “Mircea Eliade”, a interpretat melodia “Pe la noi pe vale-n sus”. Premiată la diferite concursuri, Ştefania scrie şi poezie, despre toate acestea cititorii pot afla din revista. Floare Balint a vorbit despre pasiunea ei de cititor al poetului Eminescu, piatra de temelie a poeziei româneşti, citind şi câteva cugetari marcante din viaţa ei: “Se spune că hainele, strălucirea şi bogăţia îl fac pe om. NU! Demnitatea, conştiinţa şi cinstea definesc adevăratul om”.

Oferim ceva culturii, puţin, modest, sincer, deoarece am avut mereu ceva de spus şi de arătat. De asemenea, în revistă sunt prezenţi colegii care au lipsit la acest eveniment: Piroska Hanea, Raul Gogoaşă, Erica Purcariu, Anca Daniela Moldovan, dar care au sufletul plin de lumina creatoare. Anca Nicoleta Micu a recitat poemul “Gând de licean”, cu multă emoţie, tinereţea însă îi dă imboldul de a elibera muza din suflet spre cititor.

În prezentarea făcută de domnul Nicolae Băciuţ poetului Răzvan Ducan, s-au scos în evidenţă disponibilităţile multiple şi hărnicia acestui cărturar târnăvenean, autor cu mari disponibilităţi, cu o biografie literară consistentă. I-a prezentat noua sa carte, “Poporul de proşti versus Eminescu”, în care substanţa inspiraţiei să fie Eminescu. “Este o carte neconvenţională, a spus Răzvan Ducan, pentru că nu-i dăm ceea ce merită să-i dăm lui Eminescu. Au fost proşti cei care nu şi-au dat seama ce poet au avut în faţă la sfârşit de secol XIX, proşti că l-au împins în marele bolovan care i-a provocat moartea, proşti care l-au lovit din toate părţile, proşti că l-au lăsat să sufere de foame”. Apoi Răzvan Ducan a citit poeme din această carte.

Rupând vraja poeziei, mergând spre teatru, dl. Băciuţ ne-a invitat la teatru, cu trupa “Din Culise” a Casei de Cultură a Tineretului “George Enescu” Reghin (Asineta Cătinean, Ciprian Gazsi, Marian Vultur, coordonaţi de German Ana Maria), cu momentul “Justiţia” de I.L.Caragiale. Sceneta interpretată cu profesionalism şi talent pentru vârsta fragedă a actorilor.

A fost un veritabil periplu cultural artistic, presărat cu inserţii lirice, în interpretarea lui Nicolae Băciuţ, cu recitaluri folk, susţinute de Traian Comşa, alături de Anda Voican, şi de Samarnda şi Eneea German, multe din piese fiind pe versuri de Nicolae Băciuţ, dându-se culoare sufletească peste culoarea transmisă de picturile uimitoare realizate de artişti în timp record.

La final, domnul Nicolae Băciuţ a mulţumit directorului Muzeului, domnul Teşculă Nicolae, pentru că la Sighişoara, în “Turnul cu Ceas”, se dă adesea ora exactă a culturii. Să nu ne mai dăm duşi acasă. Să nu mai vrem să ne despărţim, dar ne ţine speranţa că Reghin, Tarnăveni, Tg.-Mureş şi Sighişoara nu rămân simple nume pe harta judeţului, le dăm înflorirea şi marcăm cultura cum putem mai bine, astfel nu vor răzbi neuitarea, indiferenţa, vom trezi şi vom alătura noi talente.

Revista “Creneluri sighişorene” nr. 2 este postată pe pagina RadioTV Unirea la Arhivă – Lectură, deoarece Ascociaţia a încheiat un parteneriat cu “Centrul Cultural Româno – Austriac” condus de domnul Ioan Godja. Revista poartă sigla radio.

 

GABRIELLA COSTESCU,

Preşedinta Asociaţiei literare

Creneluri sighişorene”


ora exacta1


ora exacta2


ora exacta3