ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

Am avut plăcerea, zilele acestea, să particip la un eveniment organizat excelent de către   Asociaţia Austro-Britanică « Österreichisch-Britische Gesellschaft  (ÖBG)» din Vienna şi anume: vizitarea Expoziţiei „DAS INDIEN DER MAHARADSCHAS“ (23 martie – 10 noiembrie 2013), de la Castelul Schallaburg, urmată de vizita la MOSTELLERIA–EDELDESTILLERIE Mag. Josef Farthofer din Öhling, NÖ. 

 mostel1

A fost o experienţă extrem de interesantă, pentru toţi cei 30 de invitaţi, conduşi de Dr. Kurt TIROCH, Preşedintele Asociaţiei ÖBG.  O zi de neuitat.

mostel1 mostel1
Castelul renascentist Schallaburg Turnul Castelului Schallaburg

    Castelul renascentist Schallaburg a fost iniţial proprietatea Contelui Sieghard von Schala (ucis în anul 1104 la Regensburg), trecând după dispariţia Grafilor von Schala în proprietatea mai multor familii nobile care l-au reparat şi renovat continuu, până, ce după eliberarea definitivă a Austriei de sub trupele ocupante, la 26 octombrie 1955, a fost preluat de către Statul austriac, apoi renovat şi transformat în muzeu.      

        mostel4

 Intrarea în Castelul Schallaburg

 mostel5 Ghidul Castelului ne prezintă Expoziţia „DAS INDIEN DER MAHARADSCHAS“


        Cultura Indiei este rezultatul unor tradiții care au combinat elemente heterogene ale unor civilizaţii prezente pe teritoriul indian, ca urmare a invaziilor diferitelor popoare sau a migrațiilor și care au marcat țara în diferite epoci istorice.  Multe practici, limbi, obiceiuri și monumente indiene, edificii inspirate din arhitectura islamică precum Taj Mahal, sunt moștenirea diferitelor dinastii. Literatura religioasă hindusă scrisă în sanscrită, precum Vedele, Mahabharata şi Ramayana ocupă un loc important în cultura indiană. Sub influenţa colonizării britanice, autorii indieni ai epocii moderne, dintre care bengalezul Rabindranath Tagore, scriu atât în limba engleză cât şi în limba lor maternă. Rabindranath Tagore este primul scriitor asiatic laureat al Premiului Nobel pentru literatură (în 1913).

mostel1 mostel1
Un „Maharaja“ şi o “indiancă“ în sari Ganesha, zeul creator şi ocrotitor

    Ghidul muzeului Schallaburg ne-a prezentat momente din istoria Indiei, documente, arme, obiecte de artă, covoare, îmbrăcăminte tradiţională, bijuterii, primele diamante descoperite în urmă cu sute de ani, unicate ce pot fi admirate încă, până pe 10 noiembrie 2013, în expoziţia „DAS INDIEN DER MAHARADSCHAS“

    După prânzul oferit de Mostbaron in Zeillern, ne-am continuat vizita în Landul Nieder Österreich (Austria Inferioară).
    La Distileria din Öhling, NÖ, nu departe de Schallaburg, familia Farthofer ne-a prezentat succesele obţinute în arta producerii alcoolurilor nobile din fructe, sortimentele de vodcă şi gin create aici fiind exportate şi apreciate în întreaga lume.
    Josef al V-lea, creatorul băuturii din pere MOSTELLO a fost premiat la Londra cu titlul de campion mondial pentru vodca pe care o produce. Am degustat cu plăcere şi sucurile produse din fructe, – în special din pere şi fructe de pădure –, de o calitate şi o aromă deosebite.

mostel1 mostel1
Doris Hausberger – baroana mustului Arta distilării sucului de pere

 mostel10

MOSTELLERIA–EDELDESTILLERIE Mag. Josef Farthofer din Öhling,


       Urmărind de-a lungul anilor evenimentele din diaspora mi-am pus deseori întrebarea: de ce la alţii se poate, dar nu la români? De ce în comunităţile formate din englezi, cehi, slovaci, unguri etc., care trăiesc în afara ţării în care s-au născut, există atâta înţelegere şi colaborare prietenească, iar românii nu se înţeleg între ei?

        Da, la alţii se poate, dar nu la români!


Corespondenţă transmisă de
Ágnes Mária ORBÁN
                                                                                                        Viena, 10.09.2013