ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Comunicat de presă, RadioTvUnirea, Austria

 

 

La Casa de Cultură "Doru Ioan Petescu" Pecica din județul Arad, România, a avut loc recent, Concertul de gală prilejuit de încheierea activității Cenaclului Lucian Emandi, poet și cărturar local. Artiști de seamă au răspuns invitației, deoarece la Pecica se organizează anual, toamna, Festivalul Folk pe pâine, știut fiind faptul că Pita de Pecica este un renumit brand local.

"Emoția de toamnă", dacă ar fi să parafrazam genericul, a cuprins atât selecta asistență cât și perdeaua de toamnă a decorului. Am răspuns invitației doamnei Eugenia Ponta Pete ca un mărturisitor, care a avut-o oaspete împreună cu o delegație, în această vară, la Ziua Europei, ediția cu numărul treisprezece, Ziua Romanilor de pretutindeni, precum și Ziua Copilului, festivitate numită ”Izvor de Suflet Românesc”, în Austria. 

Folk, muzica tinereții a răzbit în inimi frenetic așa cum altădată se spulberau garduri spre a se putea pătrunde la un concert cu ușile închise, însa la Pecica a învins sincretismul, alternanța poeziei cu muzica completând mesaje, teme și concepte moderne. 

 

Spectacolul a fost dominat de emulația vocilor membrilor cenaclului local: Adrian Borcea, Gabriela Verșan, Monica Mihaela Cojocaru și copiii din Corul Liceului Teoretic Gheorghe Lazar, coordonați de prof. Alexandru Zaharia și doamna Eugenia Ponta Pete, cât  și a unor cantautori din zone diferite ale țării: Anne - Marie Szaniszlo (Caransebeș, Carmen Ifrim Săsărman (Ștei), Traian Cosma (Oradea) și invitatul special Cătălin Stepa, care a reașezat memoria mamei sale printr-un potpuriu nimerit ales, întru alinare, alean, neuitare. 

 

Au recitat cenacliștii pecicani: Semidea Şulea, Blazena Miroslava Karkus, Nicoleta Suceveanu Dudaș, Ioan Vasile Marcu și doamna Eugenia Ponta Pete. Au recitat invitatele: Florica Ranta Cândea (Arad) și Mihaela Dindelegan (Oradea).

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 75603412_2463381507102787_1372153931227987968_n.jpg

 În prezența unor oameni de cultură, oficialități, primarul de origine maghiară Petru Antal și viceprimarul de origine sârbă Miodrag Stanoiov, alte personalități, concertul s-a bucurat de un real succes. 

Seara a fost una a emoțiilor și a Salonului Gutenberg, o parte dintre pecicani fiind parte a acestei grupari mozaic arădene. 

Se cuvin prețioase considerații de ordin organizatoric, acum când piața muzicii e invadată de kitsch comercial. 

Prezentul Comunicat de Presă va înlesni dorința comună de ambele părți, Casa de Cultură Pecica și Radio TV Unirea, de a continua relațiile culturale în spiritul tradiției și al unui românism aparte. 

 

 

18 noiembrie 2019 Ioan Godja

www.radiotvunirea.com

 

 

Fotografie: Mircea Boran & Mircea Dan Irimescu