ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 3
Cel mai slabCel mai bun 

La dolce vita – celebrul film realizat în 1959 de eminentul regizor Federico Fellini pe platourile Hollywood-ului italian “Cinecittà” (inaugurat în anul 1937 în sud-estul Romei) – a devenit un symbol al modului de viata (dulce) italian. Scena sarutului nocturn în “Fontana di Trevi” i-a facut pe minunatii actori Anita Ekberg si Marcello Mastroianni nemuritori.

                    Fontana di Trevi, 2013                                              Anita Ekberg si Marcello Mastroianni, 1959

     “Vedi Roma e puoi muori” spunea Goethe care, în calatoria sa din anii 1786-1788, a fost fascinat de frumusetea si bogatia culturala a Italiei secolului al XVIII-lea.

      Cetatea eterna m-a fascinat si pe mine din copilarie si nu am putut pierde ocazia de a vizita – în arsita începutului de iunie 2013 (38°C la umbra!) – înca o data ROMA, leaganul latinitatii si al istoriei noastre strabune.
      Columna lui Traian, primul monument pe care l-am vizitat la sosire, uneste istoria Daciei cu cea a Romei Antice si ne aminteste de eroismul cu care stramosii nostri daci si-au aparat natiunea si glia, precum si de influenta pozitiva pe care cultura romana a avut-o în formarea limbii si literaturii române.

                          Columna lui Traian                                             Lupoaica cu  Romulus si Remus

      Cum este bine stiut, marele poet clasic latin Ovidiu (Publius Ovidius Naso) si-a trait ultimii 10 ani din viata (08-18 e.n.), si a creat, în exil la Tomis (azi Constanta) unde a compus pentru piatra sa funerara urmatorul catren: „Sub asta piatra zace Ovidiu, cântare?ul/ Iubirilor gingase, rapus de-al sau talent,/ O, tu, ce treci pe-aice, dac-ai iubit vreodata,/ Te roaga pentru dânsul: sa-i fie somnul lin”. 

Piata “San Pietro” din Roma


      ROMA – eterna Cetate înaltata în anul 753 î.e.n. de Romulus si Remus – fii gemeni ai printesei Rea Silvia, fata regelui Numitor – pe cele 7 coline, de-a lungul fluviului Tibru, cum spune legenda “Ab urbe condità”, a evoluat continuu atingând, dupa ca. 800 de ani, în timpul domniei împaratului Traian (Marcus Ulpius Traianus: 53-117 e.n.), cuceritorul Daciei, cea mai mare întindere din istorie: de la oceanul Atlantic pâna în Mesopotamia si Asiria, din central Europei pâna în Africa.

      Catedrala “San Pietro”– Altarul Sf. Petru                 “Foro Romano” –Templul lui Venus si Roma

      Numeroasele descoperiri arheologice, templele si palatele antichitatii, cele peste 80 de Biserici, Cetatea Vaticanului cu Scaunul Papal – simbolul si conducerea Bisericii catolice mondiale fac din Capitala Italiei unul dintre cele mai importante si interesante orase ale planetei.
      Turistii veniti la ROMA au nevoie de zile întregi pentru a vizita doar o parte din obiectivele turistice unice care constituie faima Cetatii eterne precum: Forul Roman, Forul Imperial, Forul lui Traian, Capitoliul, Coloseum, Columna Traiana, Mausoleul lui Victor Emanuelle II (primul rege al Italiei moderne), Palatinul, Galeriile Borgia, Castelul Sant’Angelo, Panteonul, Piata Navona, Piata Venetia, “Bocca della verità”, Piata poporului, Piata republica, Treptele spaniole, “Fontana di Trevi”, Bazilica patriarhala “Santa Maria Maggiore”…  si, în final (sau poate în primul rând), Cetatea Vaticanului, Catedrala si Piata “San Pietro” si Capela Sixtina.
      Dupa 10-12 ore de calatorie prin locurile în care, în urma cu 2000 de ani se plimbau Împaratii Gaius Iulius Cezar, Octavianus Augustus, Tiberius, Claudius sau Hadrianus, orele de odihna în familiara Casa de pelerinaj “Santo Stefano d’Ungheria”, din Via del Casaletto nr. 481, al carei Director este Mons. Dr. Nemeth Laszlo Imre, – unde m-am putut odihni si relaxa (fara televizor si fara computer!) –, erau atât de bine venite.

                        Coloseum                                             Bazilica patriarhala “Santa Maria Maggiore”

 

            “Casa Santo Stefano d’Ungheria”                              Capela maghiara a Hotelului

      Revenit din ROMA – Cetatea eterna  la Viena – Cetatea muzicii clasice mondiale, am si început sa-mi pregatesc programul pentru calatoria din luna august, de la Paris, despre care va voi relata cu placere la întoacerea mea din “Tara cocosului galic”.

     Mihai ANTHONY, Journalist & Literat