ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

 

Vizita prinţului Nicolae în Alba Iulia

11-12 iunie 2018

 

albaiulia1

E luni , 11 iunie 2018. Astăzi am avut şansa să întâlnim un om minunat, deschis, cald şi extrem de sincer. Împreună cu elevi ai Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia , din clasele a IX-a G şi a XI-a G, am participat la vizitarea Catedralei Încoronării şi a Expoziţiei de icoane de la Museikon alături de prinţul Nicolae, nepotul regelui Mihai. Acesta se află într-o vizită neoficială în oraşul nostru fiind invitat de către Mişcarea pentru Regat şi Coroană, filiala Alba condusă de ing. Radu Urcan şi medicul Cristian Gruiţa, înfiinţată în anul 2016. Printre alte activităţi ale Alteţei Sale , întâlnirea pe care am avut-o la Museikon ne-a dezvăluit o persoană fermecătoare, cu simţul umorului şi spontană. Elevii au fost fascinaţi de acesta, de modul în care s-a apropiat de ei, de onestitatea răspunsurilor şi de încurajările date pentru a i se adresa întrebări.

Dar cine este prinţul Nicolae? Nicholas Michael de Roumanie Medforth-Mills s-a născut pe data de 1 aprilie 1985 în localitatea  Meyrin din Elveția şi este nepotul cel mai vârstnic al fostului rege Mihai I al României. Născut și crescut în străinătate, a vizitat România în 1992, cu ocazia primei vizite a bunicului său după începutul exilului din 1948. El este fiul principesei Elena și al profesorului doctor Robin Medforth-Mills.

Plecând de la ideea că nu ai ocazia în fiecare zi să te întâlneşti cu un prinţ, fie el şi neîncoronat sau exclus din familia regală ( să nu uitam că în anul 2015 regele Mihai l-a exclus pe prinţul Nicolae din linia de succesiune a Casei Regale şi i-a retras titlul de Alteţă Regală din cauze ce ţin de stilul de viaţă neadecvat al prinţului) ca profesor de istorie am considerat că este o oportunitate deosebită să le „ fac tinerilor cunoştinţă cu istoria vie”. La invitaţia Mişcării pentru Regat şi Coroană, filiala Alba am venit la Catedrala Încoronării în jur de ora 12.35. Aici elevii au avut ocazia să îl vadă pe prinţ rugându-se şi sărutând icoana Maicii Domnului. Toată ceremonia scurtă a provocat o mare emoţie celor prezenţi. Eu i-am oferit prinţului unele explicaţii despre Catedrală , după care, la ieşirea din curtea Catedralei am reuşit să facem o poză de grup cu prinţul străjuită de cele două busturi ale regilor Ferdinand şi Maria.

 

albaiulia2

Printre cei prezenţi am văzut susţinători ai monarhiei, cu drapele cu deviza Casei Regale a României şi anume Nihil sine Deo (Nimic fără Dumnezeu!) După scurta vizită la Catedrală prinţul Nicolae s-a deplasat la Muzeul Icoanei- Museikon.

În spaţiul muzeistic al Museikonului ( nou muzeu al icoanei) s-a revitalizat o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia printr-un proiect  realizat în parteneriat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia și Universitatea din Bergen – Norvegia. Aici, timp de o oră, Alteţa Sa despre cum a ajuns în România prima dată la vârsta de 7 ani, în 1992 adus de bunicii săi şi cum a revenit în 2012 definitiv. Între cele două momente ale vieţii sale, prinţul Nicolae a avut de luat o decizie de o mare greutate pentru Casa Regală şi pentru întreaga lui viaţă. Regele Mihai i-a comunicat încă din 2007 că doreşte să o desemneze ca succesoare la tron pe Principesa Margareta, iar el, prinţul, avea să fie al treilea la succesiune, după mama sa, Elena.

albaiulia3

 

albaiulia4

La una dintre întrebările venite din partea elevilor referitoare la greutatea de a fi o persoană publică cu o astfel de responsabilitate, prinţul Nicolae a menţionat că i-a luat puţin timp să se decidă. Mama acestuia, principesa Elena a doua fiică din cele cinci ale regelui Mihai, i-a spus ce implică acceptarea unei astfel de „misiuni”. El nu ştia limba română, avea cunoştinţe limitate despre România, trebuia să ducă o viaţă sub lumina reflectoarelor şi tot ceea ce va face de acum înainte va fi monitorizat şi uneori răstălmăcit. Este el oare pregătit pentru o astfel de răspundere care va fi pentru totdeauna? Şi după un an a acceptat, dar timp de doi ani după acceptare a început să înveţe limba română, să citească tot ce se putea despre România, să vorbească cu bunicii lui despre istoria ţării, să colinde toată România pentru a o cunoaşte.

Astfel , afirmă dânsul, doar după ce a obţinut o oarecare experienţă a acceptat. Prinţul Nicolae a primit în 2010 titlul de „Alteță Regală” (la împlinirea vârstei de 25 de ani) şi de atunci s-a implicat mai puternic în activitățile Familiei Regale a României. Din 2012, finalizându-și studiile la Londra, Nicolae s-a mutat permanent în țară și a început îndatoririle de reprezentare. Activitatea caritabilă a Principelui cuprinde colaborarea cu Școala Britanică din București, într-un proiect pe teme ecologice, și susținerea organizațiilor de mediu ,,Mai Mult Verde” și „Tășuleasa Social” unde a desfășurat diferite activități de plantare și ecologizare, în cadrul cărora a vizitat Parcul Național Munții Rodnei, zona Lacului Lala și Vârful Ineu, Parcul Național Călimani și Vârful Pietrosul. S-a implicat în tot felul de activităţi de voluntariat, de protejare a mediului înconjurător, de plantare de copaci, de promovare a cititului printre cei tineri, dar şi a sportului şi a educaţiei. În anul 2015 a organizat o acţiune de stimulare a cititului printr-un tur ciclist caritabil . Nicolae a pedalat peste 1000 de km în perioada 23 aprilie-3 mai 2015, traversând 13 județe, din Sighetu Marmației până la Constanța, în turul ciclist caritabil intitulat "Cărțile copilăriei pe bicicletă". Scopul acestei acțiuni a fost promovarea lecturii la nivel național. Alături de principe s-a aflat campionul național la ciclism Alex Ciocan. A fost prima dată când l-am întâlnit şi am rămas profund impresionată de naturaleţea sa şi de zâmbetul deschis.

Povestind despre ceea ce îl deosebea de restul tinerilor, prinţul Nicolae a subliniat că a fost un tânăr absolut normal, că a avut şi el discuţii cu părinţii, că a plecat de acasă, că a mers în Pub cu prietenii, dar că a avut şansa să vadă întreaga lume şi de la vârsta de 4 ani ştia că este totuşi de sânge regal şi că are nişte responsabilităţi. A trăit în Anglia unde şi-a desăvârşit educaţia, dar a stat câţiva ani şi în Africa. I-a îndemnat pe tinerii noştri elevi să vadă lumea, să plece în străinătate să studieze, să analizeze societatea respectivă, să trăiască în altă cultură şi civilizaţie, dar să se întoarcă acasă şi să aplice aici tot ceea ce au învăţat în afară. Mi-a venit în minte îndemnul tânărului împărat japonez Mutsu-hito către poporul său când a declanşat marile reforme ce au transformat definitiv Japonia într-o mare putere mondială. Păstrând ceea ce este specific, tinerii să plece să înveţe de la occidentali şi să vină acasă să aplice cunoştinţele cu scopul de a face din Japonia o ţară puternică!

O întrebare interesantă a fost pusă de una dintre eleve care dorea să ştie când şi-a dat seama prinţul că este greu să te ridici la înălţimea misiunii sale de succesor. Gândindu-se un pic , prinţul Nicolae a menţionat anul 2008 când a fost conştient că trebuie să îşi facă experienţă prin a se informa foarte bine cu privire la tot ceea ce ţine de istoria, cultura, statutul Casei Regale, identitatea naţională. Aceiaşi elevă din clasa a XI-a a vrut să ştie dacă şi ce anume l-a dezamăgit când a venit în România. Răspunsul l-a dat fără nici un moment de ezitare-Românii! Şi a explicat cât se poate de onorabil şi cu grijă pentru a nu jigni pe nimeni că românii nu au încredere în ei, că pleacă în străinătate şi nu mai revin, că nu îşi cunosc ţara care este o minune, că sunt prea pesimişti, că vorbesc prea mult despre politică şi uită să aprecieze ceea ce au. „Sigur că sunt multe lucruri care nu funcţionează cum ar trebui şi oamenii sunt nemulţumiţi, dar aşa este peste tot- şi americanii se plâng , şi francezii…” A vorbit cu atâta pasiune despre România, despre unicitatea ei, despre oamenii calzi, despre locurile de o frumuseţe incredibilă, despre marile noastre valori şi ne-a îndemnat să facem la fel, să iubim România , să o apreciem şi să pornim de la aceste realităţi nu de la cele politice!

Ne-a emoţionat cât de convingător a vorbit şi ce pledoarie pro România a făcut . E mult de lucru, dar fiecare dintre noi trebuie să facem ceva. Sigur că exemplele motivează, că modelele atrag comportamente civice responsabile, şi aici consideră că el poate deveni un model pentru cei care apreciază ceea ce face şi care doresc să îl urmeze. Nimic nu se poate face peste noapte, e nevoie de timp şi de efortul fiecăruia. Totodată aceste eforturi trebuie făcute împreună pentru a avea rezultatele scontate. Numai împreună, fiecare cu ceea ce se pricepe, putem să schimbăm ceva în ţara noastră. Aşadar, îndemnul tânărului prinţ pentru elevi a fost acela de a face fiecare schimbarea şi efortul necesar , iar împreună vom putea face ceea ce trebuie pentru a redeveni din nou puternici. Schimbarea este individuală, dar de rezultatele ei va beneficia ţara întreagă!

În cele două zile de şedere a prinţului Nicolae în Alba Iulia, pe 11-12 iunie, a avut un program foarte plin şi divers. Pe 11 iunie 2018 prinţul a vizitat Centrul Maria Beatrice, Arhiepiscopia ortodoxă unde a fost primit de arhiepiscopul Irineu, apoi s-a recules în Catedrala Încoronării . În jurul orei 13 a vizitat Muzeul icoanei-Museikon şi după ce-a vizitat expoziţia de icoane a participat la discuţii cu elevi ai Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”. După ora 16 a mers într-o vizită la Mănăstirea Prislop. Pe data de 12 iunie a avut programate întâlniri cu ONG –ul Teşuleasa Social , cu Consiliul Judeţean şi cu viceprimarul Gabriel Pleşa şi a vizitat Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” la invitaţia doamnei directoare Elena Ignat.

În concluzia activităţii de astăzi doresc să mulţumesc Mişcării pentru Regat şi Coroană, filiala Alba condusă de ing. Radu Urcan şi medicul Cristian Gruiţa pentru că ne-au invitat şi , în mod cu totul special, prinţului Nicolae, care a fost de acord să împărtăşească într-o manieră foarte deschisă opiniile sale despre România şi oportunităţile ei în plin an al celebrării Centenarului Unirii.

Şi tot ceea ce vom întreprinde şi în continuare, se va face , aşa cum spune deviza Casei Regale a Românei, Nihil sine Deo!

Prof. Daniela Cetean

Alba Iulia

.