ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Centenarul Marii Uniri sărbătorit la Viena

 

Manifestare omagială organizată în perioada 24 – 27 Mai 2018 de către Cercul Cultural Româno-Austriac și RTV ”Unirea”, din Wiener Neustadt - Republica Austria în parteneriat cu Ambasada României în Republica Austria, Primăria Șișești și Primăria Dumbrăvița din Județul Maramureș; Filialele Maramureșene ale Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din M.A.I și M.Ap.N, Asociația „Renașterea Șișeșteană” și Corul din Chechiș. O contributie deosebită și-a adus AGERPRES, organizând expoziția: ”Evoluție – România”, Ediție specială pentru Centenarul Marii Uniri.

 

S-au desfășurat activități omagiale legate de Centenarul României și Republicii Austria. S-a avut în vedere evocarea eroilor care au contribuit la Făurirea României, Întregirea și Reîntregirea Țării, Constituirea Republicii Austria dar și sărbătorirea Zilei Europei.

Am pășit „Pe urmele memorandiștilor”, a celor peste 300 de români ardeleni, care la 28 Mai 1892 și-au dat loc de întâlnire la Primăria Veche (Altes Rathaus) din Viena cu intentia de a prezenta impăratului Franz Iozsef, Memorandul Românilor din Transilvania și Ungaria prin care se cerea emanciparea națiunii române.

Acum, alți români, peste 300 la număr, din: Maramureș, Alba, Suceava, Bistița, Arad, Călărași, Constanța, Iași, Brașov, Cluj, Mediaș, Timișoara și București precum și români din diasporă (Austria, Canada, Franța, Italia, Germania) s-au întâlnit în Sala de Festivități a Primăriei Vechi din Viena (cu mobilier și decoruri interioare neschimbate de 126 de ani) pentru a aduce înaintașilor lor recunoștină și veșnică prețuire.

În deschiderea Conferinței, doamna Mag. Isabelle Jungnickel, Bezirksvorsther-Stellvertreterin Innere Stadt, delegatul oficial al Primăriei metropolei vieneze, a evocat Centenarul Republicii Austria și bunele relații austro-române existente în prezent. Cuvântul de bun venit tuturor participanților a fost adresat de Excelența Sa, Ambasadorul României în Republica Austria, domnul Bogdan Mazuru care a acordat o întrevedere cordială grupului de maramureșeni sosiți la Viena și un interviu redactorului șef al cotidianului independent Graiul Maramureșului.

Tema ”Făurirea României Mari”. Păstrarea identității naționale de către românii din Ardeal, Banat și Parțium (Părțile ungurene: Arad, Crișana, Satu-Mare și Maramureș) în perioada regalității maghiare, a Imperiului Habsburgic și Imperiului Austro-Ungar a fost prezentată de către dr. Mircea-Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de Istorie George Barițiu, Academia Română, filiala Cluj-Napoca.

Corul din Chechiș, Maramureș, a dat culoare întregii manifestări de omagiere a înaintașilor noștri prin cântecele patriotice magistral interpretate.

Eroii căzuți pe câmpurile de luptă pentru Apărarea, Întregirea și Reîntregirea Tării au fost omagiați la Cimitirul Eroilor Români din Viena.

Mesajul nostru a fost prezentat prin alocuțiunea „Prin noi înșine!”.

La mulți ani, România!

 

Prin noi înșine!

 

Sărbătorim azi, aici în Viena, de Ziua Europei, Centenarul Marii Uniri, centenarul întregirii României. Este sărtătoarea vieții mele, este sărbătoarea vieții noastre, a tuturor românilor.

Am făcut un drum lung până aici. Simbolic este drumul făuririi României, care s-a măsurat în viacuri. Stavile au fost mereu dar țelul propus s-a realizat. Au cutezat să se opună celor puternici: Burebista, Decebal, Gelu, Vlad blahul dar și Vlad Draculea, Nicolae și Neagoe, Iancu, Drag și Balc, Ștefan, Mihai, Alexandru-Ioan și mulți alții.

Pământurile locuite de români au fost pe direcția marilor valuri migratoare și la intersecția marilor imperii, a marilor puteri. Migratorii, mai apoi Imperiile Otoman, Țarist, Habsburgic și Austro-Ungar au întârziat unirea și dezvoltarea românilor. România este și azi o țară tampon la intersecția marilor interese și i se permite dezvoltarea doar pe direcțiile care nu contravin acestora. Ce-i de făcut?

În primul rând. să încetăm noi, dar mai ales mass-media, să denigrăm România. România nu este o țară care nu poate fi guvernată de români, nu este o țară de hoți sau de corupți. Să respingem orice idee care sugerează discordia dintre provinciile românești. România este un stat unitar și indivizibil.

Apoi, să avem tărie și cutezanță pentru a ne stabili calea de urmat și parcurgerea ei. Visul unor generații de viacuri a fost realizat prin făurirea unui stat puternic la 1918, România Intregită. Cu jerfă, cu luptă și cu speranță dar și cu sincope, trădări și neîmpliniri temporale. N-o să reușim să avem unitate în acțiune dar țelul propus poate și trebuie Împlinit: Toți românii să fie laolaltă.

Suntem azi pe urmele memorandiștilor. Contestați de o parte din frații lor, cei care atunci erau mulțumiți de statutul social pe care l-au avut, îndemnați de alții, inclusiv de regele speranței lor, să aștepte „momentul oportun”, dar ei si-au văzut de drumul lor. Ei au fost generația Marii Uniri, ei au fost făuritorii României Mari.

Atunci, la 1892, aici la Viena, în parcul Prater, „Leul de la Șișești”, eroul ardelean al tuturor românilor, preotul vicar dr. Vasile Lucaciu, a rostit, la întâlnirea organizată de studențimea română, cuvintele: „Fraților, de vom pieri noi care am venit la Viena, ca reprezentanți în număr de peste trei sute de oameni, nația noastră nu va pieri pentru că acasă, (în Ardeal, n.n.), mai sunt două milioane nouă sute nouă zeci și nouă mii de Români…!”.

Astăzi, într-un alt climat european, noi, puii de lei din Șișești, din Chechiș, din Maramureș, din întreaga țară, peste trei sute de români, o spunem aici la Viena, mâine o vom spune la Bruxelles: De vom pieri noi care trăim azi acasă, „mai sunt două milioane nouă sute nouă zeci și nouă mii de Români” care trăiesc în Europa, alți români sunt răsfirati în întreaga lume și vor duce mai departe limba traco-daco-geto-română și națiunea noastră va dăinui în veci.

Noi, șișeștenii maramureșeni, și la fel ca noi, toți românii care trăiesc și simt românește, doresc să-și clădească un viitor luminos, cu toți românii laolaltă, păstrând cu sfințenie limba, familia și legea strămoșească. Nu altfel. O spunem tuturor: Ne iubim țara „dorurilor și patimilor” noastre! Iubim „doina”, țarina și plugul și vom promova și ne vom integra armonios în civilizația materială și spirituală a Europei Unite. ”Am fo` ș-om si”!

 

Gavril Babiciu

Viena, Altes Rathaus, la 25 mai 2018

 

radio