ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Decembrie la Turda

Redactor Cristina Oprea

 

O succesiune de evenimente au loc în această ultimă lună a anului. Fiecare eveniment corespunde unui moment important fie istoric, fie a unei sărbători tradiţionale.

1 Decembrie – Ziua Naţională a României, momentul în care noi toţi românii ne manifestăm sentimentele de preţuire şi de admiraţie pentru înaintaşii noştri, a fost marcată cu solemnitate la Turda. În faţa catedralei ortodoxe, după sosirea delegaţiei oficiale şi intonarea Imnului de Stat al României a avut loc oficierea ,,Te-Deum-ului”. Au urmat alocuţiunile din partea domnului primar Cristian Octavian Matei şi a doamnei deputat Cristina Burciu. Evenimentul a continuat cu depunerea de coroane din partea delegaţiilor oficiale dar şi a altor delegaţii prezente, dar poate cel mai impresionant moment pentru turdeni, prezenţi în număr mare, a fost momentul de defilare a Gărzii de Onoare şi a tehnicii militare. Garnizoana Turda a fost prezentă şi cu o expoziţie de tehnică militară, expoziţie ce i-a impresionat pe cei prezenţi. După aceste momente solemne şi de mare încărcătură sufletească, a urmat în partea a doua a zilei, un spectacol folcloric ,,Multe ţări, o singură patrie”. Iubitorii de folclor autentic au admirat jocurile din toate zonele ţării pe scena din Parcul Teilor oferite de ansamblurile locale ale Casei de Cultură Turda ,,Ţarina” şi ,,Datina Turdeană” sub îndrumarea instructorilor Vasile Baciu, Andrei Mocian şi Ioan Cuc. Vocile Oanei Venţel, Nicoletei Hădărean, Lorenei Florentin, Ioanei Budae, Milenei Bandits, Lorenei Hideg, Biancăi Gabor şi a lui Alexandru Făgădar au încălzit inimile turdenilor, reamintindu-le de frumuseţea şi muzicalitatea cântecelor zonale, în acordurile Tarafului de Turda. Întâmpinată cu bucurie şi cu multă apreciere a fost solista Veta Biriş, care a interpretat, cu vocea sa inconfundabilă, cele mai îndrăgite melodii ale sale, pline de dragoste pentru pământul românesc.

Înainte de spectacolul de artificii ce au ,,dansat” pe cer timp de minute bune, a avut loc aprinderea iluminatului de Sărbătorile de Iarnă, acest moment de mare bucurie şi aşteptat de toată lumea prezentă fiind realizat de domnul primar Cristian Octavian Matei.

Pe data de 2 dembrie 2017 pe scena teatrului turdean ,,Aureliu Manea” a avut loc premiera spectacolului ,,Bigamul II” de Ray Cooney, în regia lui Cristian Ioan. Din distribuţie fac parte actorii – Călin Mihail Roajdă, Alexandra Duşa/ Raluca Radu, Doina Şoproni, Dorina Nemeş, Vali V. Popescu, Ovidiu Crişan, Marian Negrescu/ Miron Cornel cunoscuţi şi îndrăgiţi de publicul turdean.

Înaintea spectacolului a avut loc vernisajul unei expoziţii de arte vizuale a Societăţii Culturale ,,Filarmonia” Turda, expoziţie amenajată în holul teatrului. Au fost prezente lucrări realizate de pictorii: Flaviu Bugnariu, Manole Ciui, Maria Cristea, Ioan Crişan, Anca Kiş, Alida Nagy, Gavril Nechifor, Larisa Oniş, Cristina Oprea, Petru Purcariu, Felicia Răcean, Oleg Rusnac, Dorin Stanciu, Vasile Taşcă, Cornelia Vidraşcu şi fotografii aparţinând regizorului Ovidiu Cosac.

În ajunul sărbătoririi Sfântului Ncolae, pe data de 5 decembrie 2017 a fost deschis Târgul de Crăciun organizat de către Primăria municipiului Turda şi Consiliul Local. Parcul Central turdean a fost împodobit cu decoraţiuni specifice acestui moment magic al anului – Crăciunul. Între 5 decembrie şi 24 decembrie 2017 toţi iubitorii de colinde şi alte momente de sărbătoare sunt bineveniţi. La deschiderea acestui târg domnul primar Cristian Octavian Matei a spus: ,,Am încercat să facem pentru voi ceva deosebit şi în special pentru cei mici, pentru care astăzi dăm tonul Sărbătorilor de Iarnă.” A încheiat discursul cu o urare pentru toţi turdeni ,,Sărbători Fericite!” A urmat un spectacol de lasere şi a fost aprins iluminatul ornamental din parc. Colindele din Maramureş au răsunat în tot parcul, fiind aduse de către Corul Bărbătesc din Finteuşu Mare şi Grupul Vocal Tradiţional ,,Horitoarele”. Aşteptat cu nerăbdare de către copii, Moş Nicolae nu a întârziat, aducând daruri copiilor turdeni prezenţi în acest spaţiu feeric. Seara s-a încheiat cu un recital de colinde internaţionale oferit de Fanfara Opera Vox.

Evenimentele continuă zilnic. Astfel copii au diferite activităţi în Căsuţa lui Moş Crăciun, apoi, împreună cu părinţii pot să participe la diferite recitaluri de colinde oferite de Corala Bărbătească ,,Armonia” Constanţa, Clubul de Canto Aria Turda, grupul ,,Crăişorii”, Clubul Vedetelor Cluj, Corul Aociaţiei Pensionarilor ,,Dr. I. Raţiu” Turda, Formaţia ,,Mihai Vodă” Turda, Fanfara Filadelfia Turda. O seară de tradiţii oferă şi Asociaţia Turda Tin şi Centrul de Zi Turda, dar magia coboară în acest spaţiu şi prin intermediul magicianului Cristian Gună. De la recitalul soparanei Paula Rad, iubitorii de colinde pot să le asculte, prezenţi fiind la concertul oferit de Florin Săsărman şi Alexandru Filip. Şi actorii Teatrului ,,Aureliu Manea” prezintă celor mici poveşti la gura sobei.

Decembrie la Turda înseamnă atât cinstirea eroilor şi respectarea lor, prin evenimentele dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale, dar şi oferirea spre bucuria turdenilor şi nu numai, a unor momente speciale, ce trezesc în suflete magica lume de poveste pe care o oferă Crăciunul.

 

20171201 115512

 

20171201 162409

 

20171205 172821