ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

,,Mă interesează valoarea, calitatea acestor spectacole şi noutatea, spiritul inovativ”

Interviu cu actorul Cătălin Grigoraş

Directorul Teatrului Aureliu Manea Turda

 

Redactor Cristina Oprea

În urma Festivalului Internaţional de Teatru am dorit să aflu impresiile celui care a realizat acest eveniment teatral – actorul Cătălin Grigoraş, directorul Teatrului Aureliu Manea din Turda. Despre festival şi despre alte proiecte interesante puteţi să aflaţi din scurtul nostru dialog la sfârşit de septembrie.

 

Cristina Oprea: Buna ziua domnule director. Cum este la sfârşit de festival? Cum vă simţiţi?

Cătălin Grigoraş: S-a acumulat multă oboseală, au fost zece zile extraordinare din punctul meu de vedere, atât pentru comunitatea turdeană cât şi pentru echipa teatrului, pentru că în aceste zece zile lumea s-a unit mai mult, am muncit împreună, aş putea spune 24 h din 24 h. Suntem bine, cu chef de muncă, deja am început să muncim la alte spectacole, avem premieră în 28 septembrie, deci suntem bine.

Cristina Oprea: Ce rezonanţă a avut?

Cătălin Grigoraş: Au fost feedback-uri foarte multe pozitive. Categoric că am avut şi discuţii atât la nivelul echipei cât şi cu oamenii din domeniu, pe zone care mai pot fi îmbunătăţite, dar e normal la început de drum să nu meargă totul perfect şi cred că şi după a o suta ediţie tot mai e ceva de făcut. Important e că lumea s-a simţit foarte bine. Lumea s-a simţit aici la teatru ca acasă, mă rog în sălile de spectacole care au fost, nu numai sala de spectacole de la teatru, a fost şi fosta Fabrică de bere, Tourd’Art – ul, în Salină, pe stradă, pe pietonală, adică au fost multe locuri în care lumea a venit şi s-a simţit extraordinar, ceea ce ne bucură foarte mult.

Cristina Oprea: Ce rezonanţă au avut toate aceste spectacole în momentul în care aţi propus către Salină, către Tourd’Art şi către Fabrica de bere?

Cătălin Grigoraş: Păi, ştiţi cum, pentru mine a fost marea surpriză, sălile au fost, hai să nu zic pline sută la sută, că au fost şi spectacole sold out, s-au jucat cu sala plină la refuz, dar au fost oameni în fiecare zi în cele patru sau cinci locaţii pe care le aveam pe zi şi m-au bucurat enorm, ca şi grad de ocupare, cred că sălile au fost pe undeva mai bine de cincizeci la sută, ceea ce este un câştig enorm, atât pentru festival cât şi pentru teatru şi pentru oraş. E incredibil să faci spectacole în Salină, să faci spectacole în fosta Fabrică de bere, adică sunt de fapt spaţii neconvenţionale şi am observat că lumea e foarte deschisă spre zona aceasta. Ne gândim, ne gândim să dezvoltăm evenimente care vor avea loc în astfel de spaţii şi cu siguranţă, pe lângă cei care vor fi aici în oraş, vor veni şi foarte mulţi turişti. Sunt convins de lucrul acesta.

Cristina Oprea: Pentru dumneavoastră ca actor, ce trăire aţi avut când v-aţi văzut colegii jucând şi ... întâlnirile acestea speciale cu alţi actori din alte zone...

Cătălin Grigoraş: Întâlnirile întotdeauna sunt o bucurie, de fapt în zona asta teatrală, zona artistică, aş îndrăzni să spun că de multe ori o întâlnire este mult mai importantă decât actul în sine, actul teatral în sine. Acum nu minimalizez actul teatral, dar sunt foarte importante aceste întâlniri. Mă bucur enorm că, categoric cu sprijinul Primăriei am reuşit să amenajăm această cafenea teatrală unde ne-am întâlnit în fiecare zi, adică, un festival fără aceste întâlniri nu e festival, e doar o înşiruire de evenimente şi atât. Spuma sau cireaşa de pe tort constituie sau reprezintă aceste întâlniri. După ce toată lumea a scăpat de stress te relaxezi la un ceai, la o cafea, la o bere şi povesteşti despre cum ai lucrat, despre diverse, mărunte, nu ştiu, fiecare a venit cu poveştile din zona din care locuieşte şi e o chetie extrem de importantă.

Cristina Oprea: Acum vă pregătiţi de premieră. Câteva cuvinte despre premieră, despre regizor.

Cătălin Grigoraş: Mă bucur enorm că Andrei Mihalache este regizorul care montează. Este unul dintre regizorii cu care am lucrat de-a lungul timpului şi mi-a plăcut să lucrez şi mă bucur pentru că şi colegii mei au această şansă să lucreze cu Andrei Mihalache. Este un om, înainte de toate, extraordinar, care a ştiut să îi pună pe fiecare acolo unde este locul. Un spectacol, o comedie muzicală ,,Îndrăgostiţii din Ancona”. Dacă nu vrei să râzi sigur o să-ţi placă muzica, dacă nu îţi place muzica o să râzi, adică ceva o să se întâmple. E un spectacol care ţine două ore şi patruzeci şi cinci de minute, cu pauză. Un spectacol...

Cristina Oprea: Greu.

Cătălin Grigoraş: Greu ca şi durată. N-aş spune că e greu pentru că lumea nu o să simtă când va trece timpul. Ne vom distra, ne vom bucura de moment şi de această întâlnire. N-aş spune că e greu pentru că lumea nu o să simtă când va trece timpul. Ne vom distra, ne vom bucura de moment şi de această întâlnire. Uite, iar ne referim la întâlnire, la această întâlnire cu publicul. Recunosc că sunt un pic invidios pe colegii mei, între ghilimele, mi-ar fi plăcut şi mie să joc dar asta este, ce să facem, acum facem treabă managerială şi o să vină şi vremea să şi jucăm. Am văzut o vizionare cu ei şi sunt foarte buni, cântă toţi excepţional, am putea să gândim pe viitor şi un musical de genul, merită, merită spectacolul. Nu o să vă pară rău dacă veniţi la teatru.

Cristina Oprea: Domnul Mihalache a fost şi în cadrul festivalului cu o piesă de teatru.

Cătălin Grigoraş: Domnul Mihalache a fost cu ,,D-ale Carnavalului”, un spectacol foarte bun, a fost sala arhiplină, de la Satu Mare, o producţie a Teatrului de Nord de la Satu Mare. Spectacolul l-am văzut în mai la Satu Mare şi am zis că trebuie să vină şi la Turda şi comunitatea de aici, lumea de aici s-a bucurat de acel spectacol. Chiar a fost foarte bine primit.

Cristina Oprea: Pentru dumneavoastră începe stagiunea ca actor? Pregătiţi ceva pentru teatrul turdean?

Cătălin Grigoraş: Aş vrea să zic că pregătesc ceva, nu ştiu să vă spun dacă voi pregăti sau nu. Încă am foarte mult de lucru pe partea astălaltă, în momentul când mă duc la scenă mă deconectez cu ce se întâmplă pe birou şi atunci e un efort pe care trebuie să îl fac. Nu că nu aş fi capabil de acest efor, dar trebuie să vină acel moment, în care să mă bucur de ce pregătim, întâlnirea cu acel regizor care va veni. Încă nu aş putea să vă spun ce se va întâmpla, dar cu siguranţă până la sfârşitul stagiunii iunie 2018 o să urc pe scenă întrun spectacol.

Cristina Oprea: Până la finalul anului ce spectacole veţi avea?

Cătălin Grigoraş: Pregătim o nouă premieră în regia Muriel Manea ,,Jubileul” de Anton Pavlovici Cehov. Avem o discuţie cu regizorul Cristian Ioan, o altă comedie ,,Bigamul II” şi probabil vom mai avea timp pentru un spectacol pentru copii. Cam asta e. Octombrie, noiembrie şi s-a terminat anul. Ne gândim unde facem revelionul.

Cristina Oprea: Revelionul îl faceţi la teatru?

Cătălin Grigoraş: Să ştiţi că nu ne-am gândit la aspectul ăsta, e o variantă.

Cristina Oprea: Şi în final de interviu, cum vedeţi acest festival anul viitor?

Cătălin Grigoraş: Îl văd cu ochi buni. Festivalul trebuie să crească obligatoriu. Acuma din nefericire trebuie să aducem în discuţie chestiunea banilor. În momentul în care ai bani poţi să faci lucruri, în momentul în care nu ai bani le încropeşti. Asta e! Poţi să faci şi fără bani şi atunci iese un festival aşa, mai cârpit. Dar nu cred că asta e miza. Eu sunt convins că va fi mult mai bine anul viitor şi dacă ne-am propus să dezvoltăm acest festival, trebuie să găsim şi sursele de finanţare care să ne aducă sprijin, sau să ne sprijine efortul de dezvoltare a acestui festival. Da, eu sunt convins că va fi mult mai bine decât anul acesta. Acum am o discuţie şi vom avea nişte discuţii şi la nivel de comunitate, de administraţie locală, o să vedem, poate va fi mai bine să mutăm festivalul în iulie, când poate fi şi o perioadă turistică şi o perioadă mult mai bună pentru a desfăşura evenimente în stradă şi aşa mai departe. Gândim, adică o gândim cu siguranţă. Înapoi nu mai putem merge. Nu poate fi decât înainte şi nu poate fi decât următoarea treaptă. Vedem ce o să ne rezerve timpul. Planuri avem, gânduri pentru a aduce plus valoare în oraş şi în comunitate. Deci, timpul ne va dezvălui.

Cristina Oprea: Vor fi mai multe teatre din străinătate?

Cătălin Grigoraş: Cu siguranţă. Cu siguranţă vor fi mai multe teatre din străinătate, dar iarăşi ne lovim de componenta financiară pentru că dacă în România mă leagă ărietenii de foarte mulţi sau de foarte multe teatre, în afară, negocierile financiare sunt mult mai dure şi atunci, acolo nu prea mergi pe prietenie, adică, poţi să negociezi foarte mult, dar sub un anumit nivel nu poţi şi atunci... Există decorul care trebuie transportat de acolo aici, există.... şi toate acestea costă. Asta e! Vedem. Vedem cum va fi! Sunt convins că va fi mult mai bine şi vor fi mult mai multe teatre din străinătate şi din ţară. Important este să aducem. Nu cred că mă interesează numărul evenimentelor, mă interesează valoarea, calitatea acestor spectacole şi noutatea, spiritul inovativ. Mă interesează mult mai mult. Până la urmă ca să construieşti ceva de durată trebuie să oferi calitate.

Cristina Oprea: Teatrul din Turda va fi prezent la alte festivaluri?

Cătălin Grigoraş: Păi deja am plecat. Am fost deja la festivalul din Satu Mare, sâmbăta asta sunt la Oradea la festival. În octombrie avem deja două ieşiri la Petroşani şi la Sibiu. Da. Gândim pentru anul care vine. Sperăm să ne iasă o deplasare la un festival de freenge, nu ştiu, vedem, Australia, Noua Zeelandă poate Scoţia. Sunt nişte gânduri, nişte discuţii. Nu vreau să mă hazardez, să zic până nu se întâmplă, până nu se semnează contractul. Dar sunt, categoric că sunt gânduri, important este să avem timp pentru toate, că şsta e cel mai mare duşman al nostru, timpul.

Cristina Oprea: Vă mulţumesc.

Cătălin Grigoraş: Cu mare drag.

Abia se aşteaptă de către comunitatea turdeană Festivalul Internaţional de Teatru de anul viitor deoarece impresiile au fost la superlativ.

 

CATALIN