ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

 

Tenorul Alin Stoica

cel care a obţinut Premiul Special ,,Luciano Pavarotti” Verona 2017 la

Festivalul Internaţional de Teatru Turda

  • interviu -

Redactor Cristina OPREA

 

Pentru că la Festivalul Internaţional de Teatru de la Turda fiecare seară a fost specială şi în faţa publicului au evoluat actori de excepţie din teatrele româneşti dar şi străine, nu se puteau dezice organizatorii, ca la spectacolul de operă, oferit duminică 10 septembrie 2017 să nu fie invitat, o voce extraordinară. Supriza a fost când pe scenă a urcat unul dintre cei mai apreciaţi tenori, din tânăra generaţie, Alin Stoica. Alături de domnia sa a fost soprana Diana Gheorghe.

După concertul deosebit am îndrăznit să îi cer un scurt interviu acestui tânăr talentat, o voce deosebită şi o prezenţă scenică minunată.

Cristina Oprea:Bucureşti, Turda, Cluj. O legătură interesantă peste munţi. Bine aţi venit la Turda! Cum vă simţiţi?

Alin Stoica: Bine v-am găsit! Mă simt excelent. Aici în Turda există un potenţial imens pentru astfel de evenimente culturale. Vă mulţumesc din suflet pentru invitaţie.

Cristina Oprea: De ce aţi ales să participaţi la primul Festival Internaţional de Teatru? Ce va atras? Ideea unui prim festival de acest gen sau doriţi să faceţi un periplu concertistic prin întreaga ţară?

Alin Stoica: Eu sunt un om care susţin foarte mult festivalurile la început şi proiectele interesante. Mereu am susţinut şi voi susţine şi mă implic întotdeauna pentru că îmi place foarte mult şi vreau să promovez cultura în această ţară.

Cristina Oprea: Studii la Bucureşti?

Alin Stoica: Da, am studiat la Bucureşti Conservatorul, patru ani de zile, la maestrul Ionel Voineag, la care am continuat şi studiile de master. Apoi am studiat în străinătate destul de mult, am lucrat cu coacher-ul Annei Netrebko, cu coacher-ul personal chiar şi al lui Jonas Kaufmann, cu mulţi profesori foarte buni, de la Munchen Adrian Băianu, un român care este stabilit de mulţi ani acolo şi predă extraordinar, un pianist desăvârşit şi un bun, bun cunoscător de voci. De asemenea am studiat şi acum studiez cu tenorul Marius Butoiu care este un tenor internaţional şi de mare importanţă, tenor important al nostru, al României şi un profesor excelent. Şi îi mulţumesc pe acestă cale. Este din Cluj.

Cristina Oprea: Ce proiecte aveţi în afara ţării?

Alin Stoica: Tocmai m-am întors de la Verona unde, miercuri, am fost invitat de soţia tenorului Luciano Pavarotti, Nicoleta Mantovani, am fost invitat să cânt la Arena di Verona, întrun concert omagial la 10 ani de la dispariţia marelui tenor. Această invitaţie a venit în urma câştigării Premiului ,,Luciano Pavarotti” la un concurs important din Italia.

Cristina Oprea: Cum vă simţiţi pe scenă? Am observat că vă detaşaţi de tot şi de toate.

Alin Stoica: Mă simt extraordinar pe scenă.Pot să zic (câteodată), pe scenă mă simt mai liber decât în viaţa de zi cu zi, deoarece, noi artiştii, nu ne permitem să fim noi, trebuie să purtăm câteodată măşti. Şi ăsta e un adevăr. Cine spune că nu e aşa, cred că minte. Pe scenă putem să fim cu adevărat personajul, să intrăm în personaj, să trăim cu adevărat muzica.

Cristina Oprea: Între teatru şi operă, ce primează?

Alin Stoica: Nu cred că se poate să primeze, eu am spus că sunt înrudite, merg mână în mână şi în continuare voi crede acest lucru.

Cristina Oprea: Când a fost amintită participarea dumneavoastră la Verona, mi-am reamintit de acea întâlnire între cei trei tenori Carreras, Pavarotti, Domingo. Dacă ar fi să alegeţi dintre colegii dumneavoastră, să faceţi un trio muzical – trei tenori pentru România – pe cine aţi alege?

Alin Stoica: Vai, îmi puneţi o întrebare foarte grea şi risc, dacă aleg pe cineva, să îi supăr pe ceilalţi colegi. Nu pot eu să fiu cel care alege. Aştept să aleagă cineva şi să vină cineva cu ideea şi cu organizarea. Iar eu voi răspunde afirmativ dacă voi fi invitat. Dar nu pot să aleg eu aşa ceva. Ştiu doar că am fost la Verona şi i-am cunoscut pe Placido Domingo, pe Jose Carreras şi pe Andreea Bocelli, care sunt oameni normali, cu suflet mare.

Cristina Oprea: Cum v-aţi simţit?

Alin Stoica: M-am simţit extraordinar. Le-am cântat, am cântat împreună, au fost minunaţi. Jose Carreras m-a îmbrăţişat şi mi-a zis ,,Bravo tinere! În sfârşit o voce ca în trecut. O voce mare.” Şi m-am simţit foarte mândru. Am cântat chiar şi ,,Zarzuela” pe care am interpretat-o şi în această seară şi Placido Domingo mă dirija şi îmi cânta orchestra şi spunea ,,aici nu, aici în do”. Da. Foarte frumos. Îmi pare rău că nu a filmat nimeni acele momente minunate să le am ca amintire, dar le voi purta în suflet mereu.

Cristina Oprea: Sunt convinsă că acestea sunt sădite pentru totdeauna în sufletul dumneavoastră.

Alin Stoica: Bineînţeles.

Cristina Oprea: Ce părere aveţi de colega dumneavoastră Diana Gheorghe, partenera din această seară?

Alin Stoica: Partenera mea din această seară este o soprană minunată, la început de drum şi de carieră. Îi urez succes şi sunt sigur că va ajunge pe cele mai mari scene ale lumii pentru că este o fată foarte talentată şi foarte frumoasă şi are o ambiţie mare şi o dorinţă de studiu şi asta contează foarte mult în ziua de astăzi. De asemenea este şi partenera mea din viaţă.

Cristina Oprea: Am înţeles. Şi o susţineţi din toate punctele de vedere.

Alin Stoica: Absolut. Cu tot sufletul.

Cristina Oprea: Sunteţi mândru de domnia sa. Este şi reciproc?

Alin Stoica: Sunt foarte mândru de ea. Sunt sigur că este şi reciproc. Chiar mi-a trimis un mesaj după concert şi mi-a spus ,,sunt foarte mândră de tine. Bravo, din tot sufletul!”Mereu este alături de mine şi mă sprijină. Şi chiar şi datorită ei sunt unde sunt astăzi.

Cristina Oprea: Ce vă doriţi în viitor?

Alin Stoica: Foarte greu de spus pentru că sunt un om care încerc să nu mă gândesc prea mult nici la trecut, nici la viitor, încerc să îmi trăiesc prezentul. Ca să fiu aici prezent în ceea ce fac. Îmi doresc să fiu în continuare pe scenă, să fiu săntos să pot să îmi păstrez vocea sănătoasă. Să pot cânta în continuare, să o fac la fel de bine, poate chiar mai bine.

Cristina Oprea: Veţi mai reveni la Turda, dacă veţi fi invitat?

Alin Stoica: Cu mare drag voi răspunde afirmativ invitaţiei, dacă îmi va permite şi programul.

Cristina Oprea: Vă doresc succes!

Alin Stoica: Vă mulţumesc.

 

alin stoica