ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

Interviu la despărţire

 

Doamna Consul Gabriela Mihaela FOLFĂ

intervievată de jurnaliştii Agnes-Maria ORBAN şi Mihai ANTHONY

 

Cei peste 100.000 de români, stabiliţi în ultimii 28 de ani în Austria, se vor despărţi, la mijlocul lunii Septembrie 2017 de una dintre cele mai corecte şi competente reprezentante ale Ministerului de Externe din România în străinătate, Doamna Consul Gabriela Mihaela FOLFĂ – Ministru-consilier, coordonator secţie consulară în Viena.

Cu câteva zile înainte de predarea funcţiei, Doamna Consul Gabriela FOLFĂ a avut amabilitatea să ne acorde acest interviu.

 

A. Orban & M. Anthony:

Pentru început, vă rugăm să ne spuneţi cu ce sentiment părăsiţi Austria, după o lungă perioadă de activitate, în calitate de Coordonator al secţiei consulare a României în Ţara Alpilor.

Consul G. Folfă:

Nostalgia anilor petrecuţi în Ţara lui Mozart mă va însoţi permanent și în viitorii ani, mai ales că o parte din mine va rămâne mereu aici, este vorba de fiica mea care a ales să îşi continue studiile la Viena, de prieteni dragi, pe care mi i-am făcut de-a lungul şederii mele în Austria, de colegii cu care am lucrat, de locuri frumoase şi oameni de care o să îmi fie dor.

 

A. Orban & M. Anthony:

Câţi ani aţi îndeplinit, de fapt, această funcţia de Coordonator al secţiei consulare a României în Austria?

Consul G. Folfă:

Timp de 6 ani, din Septembrie 2011 – am încercat şi cred că am reuşit în mare parte ca pe concetăţenii mei români din Austria şi nu numai, să îi ajut să-şi rezolve o multitudine de probleme, pe care altfel ar fi fost mult mai greu să şi le soluţioneze.

 

A. Orban & M. Anthony:

Câţi români trăiesc acum oficial în Austria şi care sunt adevăratele cifre demografice?

Consul G. Folfă:

Cifrele oficiale vorbesc despre 92.100 de cetăţeni români, conform Anuarului statistic Austria, dar neoficial cred că sunt peste 120.000 de cetăţeni români care trăiesc şi muncesc în Austria (fiind vorba de cetăţeni români înregistraţi cu rezidenţă principală şi secundară, Hauptwohnsitz şi Nebenwohnsitz şi cei fără locuinţă) la care, în ultimii doi ani, s-a mai adăugat un grup de cetăţeni români provenind din Italia, Spania şi Grecia, trend în ascendenţă.

România a cunoscut, cel puţin de la preluarea mandatului meu, o creştere constantă şi substanţială a numărului de cetăţeni români care părăsesc meleagurile natale, aprox. 9.000 dintre ei sosind anual în Austria, ceea ce ne clasează pe locul al 5-lea ca şi creştere demografică în Austria. Cifrele arată că cei mai mulţi români se află în landul Viena, urmat de Steiermark, Niederostererich, Oberosterreich şi Salzburg.

 

A. Orban & M. Anthony:

În funţia de Consul al României în Austria aţi avut, cu siguranţă şi multe cazuri, situaţii dificile de rezolvat. Vă rugăm să ne prezentaţi un asemenea caz, care v-a solicitat în mod deosebit şi care v-a creat, probabil şi nopţi nedormite, dar pe care l-ați rezolvat cu succes.

Consul G. Folfă:

Da, cum spuneţi şi dumneavoastră, în aceşti 6 ani de muncă la Consulatul român din Viena am avut de rezolvat şi situaţii foarte dificile pe care, cu ajutorul colegilor mei de muncă, al oficialităţilor austriece şi al conducerii Ministerului de Externe de la Bucureşti, le-am putut soluţiona cu succes. Fără îndoială, în afara muncii de rutină, munca la ghişeu cu publicul solicitant de servicii consulare, activitate care te solicită zilnic, cele mai dificile cazuri le-au reprezentat cele cu încărcătură emoţională deosebită, care necesită o abordare proactivă, cum sunt cazurile minorilor români instituţionalizaţi, repatrieri de minori, cazuri de transporturi medicalizate, accidente, persoane arestate şi nu în ultimul rând gestionarea unor cazuri speciale, cum au fost cele ale cetăţenilor români, victime ale incendiului de la Clubul Colectiv, din Bucureşti.

Cazurile sunt numeroase şi diversificate, mi-ar trebui mult timp să vă povestesc despre fiecare în parte, cred însă că cel mai important lucru este că am reuşit, printr-un efort concertat, să le soluţionăm, chiar dacă de multe ori ne-am aflat la limită, date fiind anumite circumstanţe obiective, diferenţe legislative, reacţia de răspuns a autorităţilor, timpul, care nu lucra în favoarea noastră, s.a.m.d.

Cel mai important lucru în cariera unui consul este însă ca acesta să identifice soluţii, acolo unde aparent ele nu există. Adică în baza cadrului legislativ de care dispune, să încerce din răsputeri să ofere răspuns la toate problemele cetăţeanului care i se adresează şi care are nevoie de sprijin! Pentru asta suntem aici!

 

A. Orban & M. Anthony:

Ce cazuri v-au oferit cea mai mare satisfacţie în acești ani? Ce v-a făcut fericită?

Consul G. Folfă:

Fericirea e o stare de spirit. Toate cazurile soluţionate mi-au oferit şi îmi oferă mulţumire, sentiment care face parte din meserie, chiar şi cele pe care nu am reuşit să le rezolv până la sfârşit, am găsit o modalitate de a le soluţiona, măcar parţial.

Ţin să menţionez că în soluţionarea cazurilor complexe, de anvergură (au existat cazuri pe care am reuşit să le soluţionăm pe parcursul unor ani de zile, altele se află încă în lucru) am beneficiat întotdeauna de sprijinul şi înţelegerea autorităţilor austriece de resort cu care am avut o colaborare foarte bună.


A. Orban & M. Anthony:

Cum pot ajuta Consulatul şi Ambasada României din Austria la schimbarea imaginii pe care o au austriecii despre români, când zilnic citim în presa austriacă despre români tâlhari care au spart vre-o bancă, despre ţiganii români care cerşesc pe la biserici, la gurile de metrou sau pe străzi, despre bordelurile din Austria în care, peste 80%, ”muncesc” tinere românce?

Consul G. Folfă:

De multe ori se vorbeşte prea uşor despre această problemă. Este vorba despre oameni, nu despre mărfuri, care pot fi împinse de aici acolo. Şi despre probleme care pot fi rezolvate numai în timp. Cerşitul, criminalitatea ca fenomene nu sunt ceva exportat de noi românii. Sunt fenomene europene şi nu suntem singura ţară de provenienţă a acestora.

Cred că de multe ori presa exagerează. Acest lucru este nedrept. În toate landurile Austriei trăiesc mai multe mii de români. Ei sunt bine integraţi, cinstiţi, decenţi şi au o bună reputaţie. Vorbim despre medici, ingineri, arhitecţi, de cei din domeniul turismului şi domeniul artistic, etc... Este nedrept faţă de aceşti oameni să se discute doar despre aspecte negative, cum ar fi cerşetoria, criminalitatea. Pentru aceasta există cooperare poliţienească transfrontalieră şi structuri bine determinate, instituţii care luptă împotriva acestor fenomene.

 

A. Orban & M. Anthony:

Nostalgia anilor petrecuţi în Ţara lui Mozart, cum ne-aţi mărturisit la începutul acestui interviu, vă va determina să reveniţi, în perioada concediilor, în Austria?

Consul G. Folfă:

Categoric da ori de câte ori voi putea!

 

A. Orban & M. Anthony:
Ce mesaj doriţi să le transmiteţi românilor din Austria, care acum regretă că îi părăsiţi, după ce, ani de-a rândul, au cerut şi au primit ajutorul Dumneavoastră?

Consul G. Folfă:

Să nu uite că sunt români, să aibă încredere în ceea ce reprezintă, să încerce să fie mai uniţi, să se ajute între ei, şi mai ales să nu uite că, pe lângă drepturi au şi obligaţii, oriunde s-ar afla în lume!

Imaginea pe care singuri ne-o creăm este un lucru important oriunde ne-am afla!

Şi nu în ultimul rând, tuturor multă sănătate şi succese!

 

A. Orban & M. Anthony:

Şi, în final, vă rugăm să ne spuneţi cum vedeţi Dumneavostră viitorul, ce planuri aveţi, unde veţi lucra în continuare ca Diplomat? Vi s-a comunicat de către Ministerul de Externe viitorul loc de activitate?

Consul G. Folfă:

Voi încera, în primul rând, la revenirea în ţară să mă odihnesc, să îmi rezolv anumite probleme pe care nu am reuşit să le rezolv până în prezent, după care îmi voi continua desigur activitatea în diplomaţie acolo unde instituţia are nevoie de mine.

 

A. Orban & M. Anthony:

Vă mulţumim respectuos şi vă dorim multă sănătate şi noi succese în activitate!

Consul G. Folfă:

Şi eu vă mulţumesc pentru acest interviu.

 

 

 

Agnes-Maria ORBAN & Mihai ANTHONY

Redactori la VOCEA TA din Germania,

Redactori RadioTv-UNUREA din Austria,

Membri ai UZPR din România.

 

 

folfa1

Agnes-Maria ORBAN & Gabriela Mihaela FOLFĂ, Viena, 26. August 2017

 

folfa2

Festivitatea dedicată înfiinţării parteneriatului dintre oraşul austriac Wels şi oraşul Bistriţa din România, 27.09.2014, Wels.