ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Ritm şi culoare

de

Zilele Municipiului Turda

Redactor Cristina OPREA

 

Vineri 11 august 2017 în Galeria Municipală de Artă din Turda a fost organizată expoziţia de grup ,,Emoţii şi ritmuri cromatice”, manifestare la care au participat Flaviu Bugnariu, Ioan Crişan, Maria Cristea, Manole Ciui, Ovidiu Cosac, Anca Kiş, Gavril Nechifor, Larisa Oniş, Dumitru Popa, Petre Purcariu, Felicia Răcean, Vasile Taşcă, Cornelia Vidraşcu, membri ai Societăţii Culturale ,,Filarmonia” Turda.

Această manifestare expoziţională este inclusă în programul vast al Zilelor Municipiului Turda – ZMT. În plină vară, organizatorul principal Primăria Municipiului Turda şi Consiliul Local având alături Casa Municipală de Cultură Turda, Teatrul ,,Aureliu Manea”, Biblioteca Municipală ,,Teodor Murăşanu”, Salina Turda şi alte instituţii importante, oferă turdenilor şi turiştilor trei zile de evenimente deosebite. Astfel în această primă zi, după deschiderea oficilă, cei prezenţi au putut participa la multe expoziţii, de la cele auto şi bike, de flori în Parcul Central, colombofilă, de tehnică militară, la cele de artă plastică. Au fost organizate diferite distracţii pentru copii precum ateliere de creaţie şi divertisment, căsuţa cu poveşti - animate cu marionete, statui vivante. Produsele româneşti au fost foarte apreciate în cadrul Târgului de produse tradiţionale.

Biblioteca a găzduit lansarea de carte ,,Neliniştea poemelor”, a scriitorului Ioan Mircea Casimcea iar Muzeul de Istorie a oferit spaţiul său pentru Expoziţia etnografică ,,Ia cu ciupag” şi expoziţia de artă contemporană ,,Aniversare” aparţinând artistului plastic Gavril Nechifor şi concertul de jazz al trupei Teddy Bear Claw Machine.

Iubitorii handbalului au avut parte de două meciuri în cadrul Turneului Internaţional de Handbal: Minaur Baia Mare – Dunărea Călăraşi şi Potaissa Turda – Dinamo.

Seara s-a încheiat cu un spectaol Art Folclor Turda, unde pe scena amenajată în Parcul Teilor au evoluat artişti turdeni – Nelu Gabor, Aurel Şuteu, Crina şi Alessia Praţa, George Turdean, Ramona Dragoste (nai), Nicolae Onacă, Oana Venţel, Alexandru Făgădar, Bianca Gabor, Nicoleta Hădărean, Lorena Hideg, Ioana Budae, Milena Banditsi şi Alina Maria Răcean. Formaţiile de dansuri populare aparţinând Casei de Cultură - ,,Datina” şi ,,Ţarina” conduse cu măiestrie de cei trei instructori Ioan Cuc, Vasile Baciu şi Andrei Mocian au reamintit celor prezenţi, dansurile tradiţionale moştenite de la părinţi. Aceste dansuri sunt transmise din generaţie în generaţie, lucru demonstrat de ansamblurile copiilor ce au avut o evoluţie foarte frumoasă pe scenă.

Au urmat două concerte susţinute unul de de DJ Ryno şi Silvia, iar celălalt iubita solistă Andra & Band. Sunt menţionate o parte din evenimente pentru că, anul acesta, organizatorii au dorit să ofere o paletă largă de evenimente cultural – artistice pentru toate gusturile şi vârstele.

Întorcându-mă în spaţiul Galeriei Municipale de Artă Turda – GMAT, am descoperit din câte unghiuri poate fi privit un oraş şi chiar societatea contemporană.

Flaviu Bugnariu un iubitor al peisajului zonal, a adus publicului o compoziţie interesantă prin abordare, într-o cromatică ce aminteşte de şcoala romînească de pictură a maeştrilor noştri. Pe ,,târnaţul” sau prispa unei case, un personaj feminin îşi odihneşte trupul şi gândurile. Starea sa interioară a fost redată cu măiestrie pe chipul său. Dincolo de stâlpii de susţinere a prispei, se observă câteva construcţii ce se prefigurează pe un petec de cer.

Maestrul Ioan Crişan dăruieşte spre contemplare un vas cu flori, un joc cromatic între culorile principale roşu, galben şi albastru. Pe fundalul albastru deschis se detaşează vasul cu flori roşii şi galbene, pictate cu vervă, în pensulaţii largi, dorind să transmită bucuria sa vis-a- vis de motivul floral.

Maria Cristea mereu este atrasă subiecte noi. De această dată, compoziţiile sale au ca motiv, frumuseţea şi eleganţa cailor. Sunt convinsă că sursa de inspiraţie a găsit-o la centrul de echitaţie din Turda. Caii, în concepţia sa sunt spiritele frumoase, ce pot semnifica dorinţa de a păşi din austeritate spre o libertatea spirituală.

Manole Ciui descoperă de fiecare dată o modalitate nouă de concepere a unei compoziţii, în care, ,,eroul principal” – peisajul, poate fi pictat. Într-o pastă picturală frământată a materializat parcă fiecare structură, de la piatră la frunzişul pădurii sau la duritatea lemnului. Atmosfera de toamnă a tabloului te poartă către zona meditativ-contemplativă.

Un artist fotograf de excepţie, Ovidiu Cosac lasă fotografiile să ne ,,vorbească”despre viaţă, despre bucuria lui ,,a fi” şi despre clipa stocată în imagine. O fracţiune de secundă încântă sufletul. Fiecare dintre cele trei lucrări ne mărturisesc despre om, despre construcţie, despre modul de a te integra în peisaj şi de al face pe acesta parte din existenţa ta.

Anca Kiş, pasionată de culoare şi mai ales de jocul acesteia pe pânză, creează lucrări pline de atmosferă, trecând cu uşurinţă de la natura statică la peisaj, descoperind la fiecare temă frumuseţea sa.

Gavril Nechifor pictor dar şi un grafician foarte iscusit, mărturie stau lucrările prezente în cadrul expoziţiei. Dacă pictura poate vibra cu ajutorul culorii, grafica este un demers ludic, de surprindere a unui peisaj, de structurare a acestuia. Şi asta descoperim în creaţia artistului. Pleacă de la un centru de interes şi brodează cu ajutorul liniei toată structura compoziţională.

Larisa Oniş a suprins prin creaţiile ale de la ultimele expoziţii, prin modul de a abstractiza forma şi de ai oferi o muzicalitate. Fie totul este modulat prin culoare, cu ajutorul pastei picturale, fie totul este foarte unghiular, aproape matematic gândit acel spaţiu.

Dumitru Popa surprinde prin ironie, demonstrând veleităţi de caricaturist. L-am cunoscut ca pictor, l-am văzut ca grafician şi acum îl descopăr din alt unghi, mereu dornic să vină cu ceva nou.

Petre Purcariu tocmai a închis o expoziţie personală, unde prin tablourile prezente ne-a descoperit cele două laturi ale sale – dragostea pentru peisaj şi dragostea pentru forma abstractă, Pendulează între cele două căutându-şi cea mai bună formulă de a transmite către public gândurile şi trăirile.

Felicia Răcean găseşte moduri diferite de a dialoga cu publicul, fie prin intermediul picturii pe şi sub sticlă, fie prin broderie, fie prin acuarelă. De această dată, pe simeze a expus şi acuarelă, mod de exprimare al sensibilităţii feminine, mai ales că subiectul este unul floral.

Vasile Taşcă stuctură plină de forţă interioară, forţă ce se observă din cromatică tablourilor, creează o atmosferă destul de încărcată, cu o muzicalitate beethoveniană, trecând de la o bucurie cromatică asemenea unor artificii colorate la vibraţii profunde, meditative.

Cornelia Vidraşcu descoperă spaţiul, vibraţia lui, liniştea sa ,,tulburând-o” cu griuri colorate. Am avut sentimentul că lucrările sale vorbesc despre naştere, despre creaţie, despre materializarea unor obiecte din haosul universal.

Acestea sunt câteva gânduri despre creaţiile artiştilor turdeni. Vă aşteaptă cu drag să treceţi pragul GMAT, ori de câte ori treceţi prin Turda.

 

DSC03130

 

016