ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Pentru ca în 2013 se împlinesc 90 de ani de la moartea marelui scriitor Adam Mueller-Guttenbrunn, pe data de 21 martie în cadrul institului pentru “Oesterreichkunde” din Viena, prof. dr. Hans Dama ne-a relatat pe scurt povestea vietii autorului, drumul parcurs si diferite aspecte ale vietii acestuia.

Adam Müller-Guttenbrunn se detaseaza ca scriitor datorita faptului ca a cultivat în mod intens diferite genuri beletristice, a fost folclorist, critic literar si teatral, publicist si om de cultura. La 22 octombrie 1852 se naste la Zabrani lânga Arad, urmeaza scoala primara în sat, continua studiile la Timisoara si Sibiu, ajungând în cele din urma la Viena, unde în anul 1983 ajunge director al nou înfiintatului “Raimund Theater”. Aici s-a straduit din rasputeri sa aduca numai actori de prim rang pe scena. În 1903 s-a hotarât sa renunte la functia de director si închiriaza în anul 1898 “Kaiser Jubiläums Stadttheater”, iar în anul 1903 paraseste definitiv teatrul, cu toate ca era unul dintre reprezentantii cei mai distinsi ai vietii teatrale vieneze în perioada de dupa Heinrich Laube. Pe parcursul întregii sale activitati publica peste o mie de foiletoane si o serie de romane cu subiecte istorice sau social-politice dintre care amintim: „Der kleine Schwab/Micul svab (1910)“, „Die Glocken der Heimat/Clopotele meleagului natal (1910)”, pentru care a fost distins la Viena cu premiul Bauernfeld; “Der große Schwabenzug/ Exodul svabesc (1913)” si multe altele. Dupa primul razboi mondial, în februarie 1919, Adam-Müller-Guttenbrunn a fost ales în Parlamentul Austriei si îsi continua activitatea scriitoriceasca publicând scrieri ca “Wohin gehört Westungarn?/Unde este locul Ungariei de vest?” În august 1920 se retrage din viata politica motivând ca locul lui de munca se afla la „masa de scris“.

La vârsta de 71 de ani se stinge din viata marele patriot al svabilor banateni fiind înhumat în Cimitirul Central din Viena. Aceasta a fost pe scurt povestea vietii marelui scriitor Adam Müller-Guttenbrunn.

Totodata domnul profesor Hans Dama ne-a facut cunoscuta data desfasurarii urmatorului eveniment în “Bezirksmuseum Josefstadt” si anume 13 mai 2013, când în cadrul unei întâlniri cu diferite recitaluri si expuneri literare vor fi prezenti scriitori romani din Banat precum Simion Danila, Adriana Weimer, Laurian Lodoaba si Veronica Balaj.

Articol scris de Roxana Bulz