ASCULTă ce-ți FACE PLĂCERE

 
RTVU - Original - Live

 

 

 

 

 
 
agerpres
 
Google+

Horoscop zilnic

RizVN Login

Dacă ești autor, jurnalist sau
doar pasionat de muzică, fă-ți
un cont și te ajutăm să-ți
publici articolele, piesele
preferate sau poeziile pe site!
Te-am convins? Înregistreză-
te, durează doar câteva clipe!Evaluare utilizator: / 5
Cel mai slabCel mai bun 

La invitatia domnului Ioan Godja, presedintele Cercului Cultural Româno -  Austriac si RadioTv Unirea, am însotit de la Sebes spre Austria, poetii Cenaclului “Lucian Blaga”, cenaclu care functioneaza pe lânga  Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebes, la Sarbatoarea Martisorului care a avut loc în data de 2 martie 3013, la Traiskirchen “Ristorante PIERINO” din Austria.

    În cadrul acestui eveniment, a avut loc lansarea volumului “Popas în suflet” a poetei Mariana Moga din Sebes - Alba. Alaturi de ea, au fost poeta si interpreta de muzica folk Corina Ofelia Corpodean, poeta Maria Cornelia Postescu, interpreta de muzica populara Adina Hada, iar din partea Consiliului Judetean Alba, Elena Anghel Consilier Superior din cadrul Compartimentului de Cultura si Referent Alin Draghiciu. Din partea Centrului Cultural “Lucian Blaga” Sebes, a fost domnul Calin Anghel.

    Invitata special din partea Ambasadei României, doamna Lorena Feruta, secretar II pentru proiecte culturale si domnul Florin Râmniceanu Consilier la sectia Consulara.

    Florin Râmniceanu, a facut deschiderea cu salutul de bun venit al ardelenilor, a transmis toata caldura sufleteasca celor adunati într-un gând de suflet la o sarbatoare de primavara, aprecierea pentru implicarea sufleteasca a domnului Ioan Godja care a avut initiativa, de a organiza astfel de momente sufletesti pentru românii din Austria.

Fiind realizator al emisiunilor “Suflet de Ardeal” si “Din comorile pamântului” la Radio TV Unirea, domnul Godja a gasit de cuviinta, sa prezentam împreuna, acest moment de întâlnire a românilor din Austria. Sala restaurantului “Pierino” a devenit neîncapatoare, cei aproape 200 de români care traiesc, muncesc, au familii, au venit cu sufletul deschis la aceasta “îmbratisare de primavara” adusa din Ardeal.

Lorena Feruta ambasadoarea proiectelor culturale, care s-a nascut si are redacinile în Ardeal, si-a exprimat bucuria de fi alaturi de românii care iubesc arta, cultura, evidentiaza valorile culturale si le sustin. Admiratia pentru cultura, poate fi onorata de creatiile celor ce se implica sufleteste în proiecte culturale românesti..

De la Sighisoara am dus cu drag în Austria, o misiva într-un sul pergament, cu salutul colegilor mei din Asociatia literara “Creneluri sighisorene”. Fiecare coleg a scris un gând, au transmis salutari de prietenie calda românilor care traiesc în Austria. Pergamentul contine pagini cu sigla asociatiei, pe hârtie în culorile tricolorului, legata cu panglica tricolor. Sulul a facut ocolul salii, din mâna în mâna, invitatii având placerea sa citeasca mesajele transmise din Cetatea Sighisoara.

Surpriza serii a fost o pâine mare de 5 kg., asezata pe un stergar tesut din zona Maramuresului, plamadita de domnul Mihai care a oferit si protocolul compus din cozonaci cu mac si nuca asa ca la mama acasa, racoritoare aduse din România.

A fost cel mai frumos martisor primit de românii din diaspora, care se reunesc ori de câte ori au ocazia. Familii mixte sau de români care au venit cu bucurie, si-au exprimat bucuria alaturi de ardelenii veniti cu sufletul, iar domnul Godja care a avut alaturi sotia Norica, cei doi fii si fiica, s-a simtit mai român decât românul, imensa bucurie traita i-a adus pe fata zâmbet si lumina.

Pentru mine a fost prima iesire din România, la întâlnirea cu românii care traiesc în Austria, de aceea am vrut sa însotesc familia Godja si la biserica. Asadar Biserica Ortodoxa „Sf.Iosif” din Wiener Nustdatd a deschis portile si pentru mine. Uimirea mea a fost mare vazând ca aproape 200 de români se întâlnesc într-o casa obisnuita, iar dupa predica tinuta de preotul........ am auzit apelul facut pentru necesitatea donatiilor pentru o clopotnita. Crestinii din vechime se întâlneau prin catacombe, deoarece era interzis sa faci rugaciuni lui Dumnezeu. Acum ca avem libertate pentru aceasta, cred ca e nevoie ca acesti oameni sa aiba un templu care sa onoreze numele lui Dumnezeu, imperios necesar este ca acest templu sa fie unul decent. Cu siguranta cererea lor va fi auzita, oameni de suflet care dupa fiecare slujba ramân alaturi de preot la o agapa organizata de biserica, unde servesc un ceai, o prajitura, un cozonac, mai discuta despre bucuriile sau necazurile de peste saptamâna ce a trecut si îsi mai încalzesc sufletul la focul prieteniei.

Am fost si eu recunoscuta de unele persoane, cu care m-am întâlnit la evenimetul de cu o seara înainte, mai ales ca la biserica au fost împartite martisoarele ramase la eveniment, confectionate de buna mea prietena de la Sebes, Corina Ofelia Corpodean.

Sa fii român în tara ta, uneori este greu, dar sa fii român în tara altuia, este frumos dar cu o povara pe suflet. Austria a primit bine românii, i-a „adoptat” la modul cel mai decent. Fara însa a crea un spirit autonom, românii vor si reusesc integrarea într-un spatiu unde i-a împins furtunile greutatilor. Când tara mama nu a mai reusit din cauza framântarilor, sa creasca la pieptul ei toti copiii, acestia s-au refugiat încotro i-au dus pasii. Stând de vorba cu românii de aici, am realizat ca sunt napaditi de amintiri, de dorinte neîmplinite, putinul ajutor pe care îl pot oferi familiei ramase în tara, le mai alina sufletul. Si vor sa se bucure, mai ales la evenimente speciale, alaturi de cei ce vin de acasa, sa vada cum o duc ei aici.

Nu este usor, de aceea fara a elogia sau peria pe cineva, admir oameni ca Ioan si Norica Godja, care bat la usile „Împaratiei” Austriei, cu demnitate, pentru ca evenimentele ce au loc în Diaspora pentru români, sa fie asa ca la ei acasa. Sa poata coace în spirit românesc, pâinea pe care toti o vor pe masa, tocmai pentru a nu fii uitate nici în Austria, traditia si obiceiul românesc.

În ceea ce ma priveste, voi fi solidara cu cei care vor sa ramâna români oriunde s-ar afla, de oriunde vor cânta, vor scrie sau vor povesti, sa o poata face sincer, româneste.

Gabriella Costescu

Presedinte a Asociatiei literare “Creneluri sighisorene”